De set en set
GRC
Fa uns dies vaig dedicar aquesta columna a remarcar la importància del llibre de Lluís Obiols sobre el govern de la ciutat de la Seu d’Urgell. Ara trobo la presentació d’aquest llibre a Puigcerdà entre les activitats que programa per a l’estiu el Grup de Recerca de Cerdanya.
Avui, doncs, més enllà d’un acte i un llibre concrets em permeto de cridar l’atenció sobre els actes programats per l’esmentat Grup de Recerca de Cerdanya (GRC) (www.recercacerdanya.org) pels mesos de juliol, agost i setembre amb el lema “A l’estiu recerca’t”.
Hi trobem la presentació del treball de Joves Investigadors, conferències sobre l’estiueig i la literatura, presentacions de llibres, el lliurament d’un premi a Llívia sobre la flora cerdana, i conferències de caràcter científic, mediàtic, sobre el patrimoni natural i el canvi climàtic. Simultàniament s’han celebrat al Museu Cerdà del 3 a l’11 d’agost les sessions del X Festival Internacional de Cinema de la Cerdanya, amb activitats i projeccions que s’han fet als búnquers, a Llívia –a la farmàcia– i a Puigcerdà.
L’interès d’aquestes activitats és doble. D’una banda, intrínsecament vinculat a l’objectiu mateix del GRC, la recerca; té molt mèrit agermanar estiu i recerca però segurament és la manera de fer efectius els objectius de transferència del coneixement que porta implícita qualsevol recerca. D’altra banda, les activitats programades pel GRC són només una mostra de la multiplicitat d’activitats de signe cultural que es programen a tota la geografia del Pirineu, començant pel ja molt consolidat Festival de Música Antiga dels Pirineus, que enguany abasta 53 concerts en 36 municipis pirinencs.
I parlo només de cultura. La programació és inacabable i és un signe de vitalitat territorial, d’activisme cultural que fa ressorgir el patrimoni en les seves múltiples facetes.