Opinió

Tribuna

Les aigües de Vilajuïga

“Deu ser una de les poques del món que s’envasa directament des d’on sorgeix

Amb aquest mateix títol, Josep Pla va escriure una de les seves “cròniques”, que apa­reix en el volum 9 de l’obra com­pleta, Viatge a la Cata­lu­nya Vella. Són quinze pàgines (563 a 577), per tant no es tracta pas només d’un comen­tari o un esment, sinó tota una història que escrigué l’any 1942. El pas­sat 26 de setem­bre s’inau­gurà la nova planta de l’empresa amb més de cent anys d’anti­gui­tat Aigües de Vilajuïga, que havia estat dos anys tan­cada, acti­vi­tat represa per Grífols, la mul­ti­na­ci­o­nal cata­lana del sec­tor far­macèutic, també amb més d’un segle d’història sem­pre ascen­dent.

A l’Empordà, i també molt més enllà, l’aigua de Vilajuïga sem­pre ha tin­gut un pres­tigi i un pre­di­ca­ment ben espe­ci­als. Si ara el senyor Pla pogués veure aquesta resur­recció empre­sa­rial produïda a Vilajuïga, amb els bro­lla­dors reno­vats i amb l’empenta segura que Grífols li donarà, no diré pas que s’entu­si­as­ma­ria perquè entu­si­as­mes no era pas el que més prac­ti­cava el polígraf de Llo­friu, però sí que se’n sen­ti­ria ufanós i par­ti­dari abso­lut. Un dia, al Motel Empordà de Figue­res, li vaig dir que l’aigua de Vilajuïga era el Dom Périg­non de les aigües mine­rals, i em va con­tes­tar amb un sonor i llam­pant “bravo!” (en italià, és clar). Emili Casa­de­mont, peri­o­dista figue­renc que conegué i tractà Sal­va­dor Dalí, deia que el pin­tor bevia aigua de Vilajuïga perquè neces­si­tava una aigua tan ori­gi­nal com el geni que era ell, i només la de Vilajuïga era l’ade­quada. Quan el senyor Joan Gich Bech de Careda, empor­danès d’Agu­llana, era dele­gado naci­o­nal d’Edu­cación Física y Depor­tes, màxim càrrec direc­tiu de l’esport espa­nyol, demanà a un famós res­tau­rant de Madrid (sé quin és però no ho diré, que de pro­pa­ganda els en sobra), que tin­gues­sin aigua de Vilajuïga, i d’ales­ho­res ençà (any 1971), al res­tau­rant tenen a la carta la famosa aigua empor­da­nesa mine­ro­me­di­ci­nal. Fer­ran Adrià, que la ser­via al seu històric res­tau­rant de Roses, segueix afir­mant que és una aigua màgica natu­ral que porta un toc de poe­sia i d’amor al ter­ri­tori d’on bro­lla. En la magnífica expo­sició El país dels cui­ners al Museu de l’Empordà de Figue­res, aquesta aigua hi ha tin­gut lloc des­ta­cat, i al lli­bre catàleg hi ha un molt bon arti­cle de la som­me­lier i nutri­ci­o­nista Clara Antúnez.

És una de les poques aigües que té un carbònic fi d’agu­lla total­ment natu­ral, i deu ser una de les poques del món que s’envasa direc­ta­ment des d’on sor­geix. Josep Pla, en les pàgines esmen­ta­des al prin­cipi, entre altres coses escriu: “A Vilajuïga hi ha unes aigües mag­ni­fi­ques, con­si­de­ra­des per al ronyó com les millors d’Europa.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia