Opinió

LA GALERIA

L’emergència del clima

Josep Calbó, del grup d’experts en canvi climàtic a Catalunya, és molt contundent: “El millor cotxe és el que no es fabrica”

No fa gai­res anys ens pre­guntàvem si era millor optar per un cotxe amb motor dièsel o de gaso­lina, i en valoràvem els avan­tat­ges i els incon­ve­ni­ents. Hem avançat, perquè els motors de com­bustió s’han per­fec­ci­o­nat força i els nous models són de molt bai­xes emis­si­ons. Avui, si ens pre­o­cupa espe­ci­al­ment el medi ambi­ent, encara tenim opci­ons menys con­ta­mi­nats, com els models de vehi­cles híbrids i elèctrics. Quan plan­te­ges aquesta qüestió a un expert en canvi climàtic, espe­res que la res­posta sigui una clara aposta pel cotxe elèctric. La que dona Josep Calbó, mem­bre del grup d’experts en canvi climàtic a Cata­lu­nya, és molt con­tun­dent: “El millor cotxe és el que no es fabrica.” Ho va dir en el marc del debat Ciu­ta­da­nia i canvi climàtic, orga­nit­zat per la Càtedra de Res­pon­sa­bi­li­tat Social de la UdG. El pro­fes­sor Calbó no par­lava com a acti­vista, sinó com a científic, pre­o­cu­pat perquè la vari­ació del clima de la Terra va a un ritme més acce­le­rat del que es podia pre­veure en un període inter­gla­cial, fet que ens porta cap a un clima molt més càlid del que toca­ria. I va apor­tar dades reve­la­do­res de com la causa d’aquest escal­fa­ment glo­bal és pro­vo­cada per l’home, amb l’emissió de gasos (espe­ci­al­ment el CO2). I és que les con­seqüències d’aquest canvi climàtic tenen efec­tes pre­o­cu­pants sobre la bio­di­ver­si­tat i posen en risc la super­vivència d’eco­sis­te­mes amb la pro­li­fe­ració d’espècies inva­so­res, can­vien els patrons migra­to­ris de les aus, amb un incre­ment d’incen­dis, de la des­fo­res­tació, del des­glaçament, de l’incre­ment del nivell de la mar, de la deser­tit­zació de mol­tes zones fèrtils del pla­neta, amb fenòmens mete­o­rològics extrems asso­ci­ats a un incre­ment de la tem­pe­ra­tura del pla­neta.

En un món glo­ba­lit­zat com l’actual, allò que passa a l’altra banda del pla­neta te efec­tes a casa nos­tra, com és el cas del tem­po­ral Glòria, que hem patit fa poc, o en un altre àmbit, com el sani­tari, no podem dei­xar de pen­sar en fenòmens com el nou coro­na­vi­rus. Els científics com Josep Calbó es neguen a accep­tar una visió apo­calíptica del clima i cre­uen que si es tre­ba­lla en la direcció cor­recte, adop­tant les mesu­res necessàries, es pot fre­nar l’actual procés d’emergència climàtica. En aquest sen­tit, tots els ciu­ta­dans en som cor­res­pon­sa­bles. En el nos­tre dia a dia, hi ha mol­tes acci­ons que podem fer en favor del clima. El debat Ciu­ta­da­nia i canvi climàtic, orga­nit­zat per la UdG, és un bon exem­ple de les acti­vi­tats que s’han de fer per sen­si­bi­lit­zar la població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.