Opinió

LA GALERIA

Cala Montjoi, cala Bulli

S’hi va instal·lar el Club Polinèsia, una mena de càmping nudista que suposava tota una revolució en els anys del franquisme

Mont­joi ha estat durant els dar­rers anys, almenys fins que va tan­car l’excels res­tau­rant de Fer­ran Adrià, la cala del Bulli. Aquesta recòndita i tran­quil·la cala de la península del cap de Creus, mal­grat tenir ini­ci­al­ment un únic accés ter­res­tre per una antiga pista mili­tar, sem­pre ha estat un indret bus­cat i desit­jat. Una de les pri­me­res cons­truc­ci­ons que es conei­xen al lloc és la casa Cam­prubí, un edi­fici refor­mat entre els anys cin­quanta i sei­xanta, avui pro­te­git com a bé cul­tu­ral d’interès local, que a mit­jan segle XIX Josep Cam­prubí i Escu­dero, mili­tar de car­rera amb grau de gene­ral, va com­prar a uns fra­res. És, en aquests pri­mers anys del turisme, quan s’ins­tal·la a Mont­joi el Club Polinèsia, una mena de càmping nudista que supo­sava tota una revo­lució en aquells anys del fran­quisme. L’espai, fins i tot va cri­dar l’atenció del cofun­da­dor de la Falange, Rafael Sánchez Mazas, que hi va dedi­car un arti­cle de pàgina sen­cera al diari ABC de Madrid, tal com recor­dava, fa alguns anys, Joan Far­rerós en aquesta mateixa columna. “Però la història del polinèsic va aca­bar mala­ment. Una nit va haver-hi punya­la­des.” Així ho recull Manel Costa Pau en el seu lli­bre Turis­tes, sire­nes i gent del país (Lli­bres del segle). Després, la cala Mont­joi va con­ver­tir-se en una colònia de fran­ce­sos, i avui hi ha una ciu­tat de vacan­ces amb ser­veis com una escola de sub­ma­ri­nisme, acam­pada, allot­ja­ment, apar­ca­ment i acti­vi­tats de tota classe. Tor­nant als anys sei­xanta, resulta que el metge ale­many Hans Schi­lling i la seva esposa, Marketta, també hi van com­prar un ter­reny, van fer-hi un mini­golf i una guin­gueta, que es con­ver­ti­ria en el Bulli. Després que Jean-Louis Neic­hel hi obtingués la pri­mera estre­lla Mic­helín, el 1981 Juli Soler en va assu­mir la direcció, amb un equip al qual s’incor­po­ra­ria Fer­ran Adrià. El Bulli esde­vin­dria el pri­mer res­tau­rant del món els anys 2002, 2006, 2007, 2008 i 2009, i seria un dels res­tau­rants més reco­ne­guts i pre­mi­ats. Fer­ran Adrià hi va ser­vir el dar­rer plat el 2011 i van tan­car. Després d’una remo­de­lació, es va rein­ven­tar sota un nou nom, el Bulli 1846, com a cen­tre de for­mació i un lloc d’experiències culinàries diri­gits per Fer­ran Adrià. Aquest xef, el dar­rer gener, va cer­car un equip de dotze pro­fes­si­o­nals per començar el període d’inves­ti­gació i acti­vi­tat que s’hau­ria d’estre­nar el pròxim dia 24. Es la nova revo­lució que viurà la cala Mont­joi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia