Opinió

Tribuna

Georgina

“El meu dol no està en la pèrdua d’una gran amiga de joventut, sinó per les velles que ja no podrem ser. Pel futur que ens han pres

Crec que ja puc par­lar del meu dol, perquè ha pas­sat prou temps des de l’11 de gener del 2018 per excla­mar-me sense sem­blar que em vul­gui dotar d’un imme­res­cut pro­ta­go­nisme. Qui soc jo, encara ara, per lamen­tar una pèrdua davant la tris­tesa d’unes filles massa joves per per­dre una mare? Però crec que ja és l’hora d’escriure el que he pen­sat tan­tes vega­des, i ho faig des del record viu i l’home­natge a les joves que vam ser i a les dones de vida feta en què havíem de con­ver­tir-nos.

De la mateixa manera que hi ha parau­les japo­ne­ses que desig­nen estats com­ple­xos, com otsuka­re­sama, que crec que vol dir alguna cosa així com “soc cons­ci­ent del teu esforç, sé que estàs can­sat, i t’agra­eixo que hagis fet aquesta feina”. O komo­rebi, que és la llum del sol que es fil­tra entre les fulles dels arbres; o koi no yokan, que parla de la sen­sació que tenen dues per­so­nes que s’aca­ben de conèixer i noten que no tenen altre remei que ena­mo­rar-se, i hau­ria d’haver-hi una paraula que vul­gues dir “amis­tat apas­si­o­nada entre dones joves que quan dòcil­ment se sepa­rin espe­ra­ran una segona part de la vida per poder-se retro­bar”.

Em refe­reixo a aque­lles amis­tats que apa­rei­xen en la vida quan fa molt poc que has dei­xat la infan­tesa enrere, i el joc de ser adult només és supor­ta­ble amb la com­pa­nyia cons­tant d’un altre jo. Teníem 17 anys i parlàvem tres hores per telèfon diàries, esmorzàvem i si podíem dinàvem i sopàvem jun­tes, com­partíem roba, lli­bres, i parlàvem d’amors, dels amors que ens havien dei­xat o que no acabàvem de tro­bar. I ens apas­si­o­na­ven els lli­bres, i el tea­tre, i el cinema, crec que no he vist mai tan cinema ori­en­tal en la meva vida com aque­lla època en què li va donar per estu­diar xinès. No hi havia res impos­si­ble, podíem fer-nos budis­tes o exper­tes en jazz d’una set­mana per l’altra. La vida era allà, i les nos­tres ganes de saber i com­par­tir tenia l’ener­gia dels àtoms abans d’escla­tar. Ella no em va tro­bar a la uni­ver­si­tat, però em venia a bus­car els diven­dres al ves­pre en sor­tir del taller. Mai li va fer ver­go­nya qui era, o com vivia.

Vam pas­sar així força anys, fins que la vida un dia ens va sepa­rar, sense violència, sense tren­ca­ment, sense dra­mes ni traïcions, com aquell que mira un riu que can­via de direcció i gira la vista i el pai­satge ha can­viat. Pot­ser va ser que teníem pri­o­ri­tats dife­rents, o segu­ra­ment perquè les amis­tats apas­si­o­na­des de la joven­tut –de par­lar tres hores per telèfon cada dia– són incom­pa­ti­bles amb la vida de mares amb grans res­pon­sa­bi­li­tats labo­rals i nens petits. No ho sé i no té cap importància. Sé que la nos­tra no era una amis­tat de “sabem que ens tenim”, que és la maleïda excusa que ens donem les per­so­nes per no cui­dar-nos, nosal­tres vam estar cada dia pràcti­ca­ment jun­tes fins que vam dei­xar d’estar-hi.

No tenia cap dubte que tor­na­ria a estar amb la Geor­gina, hi hau­ria una segona part i encara seria més culta, més sàvia i diver­tida. Havíem de ser un parell de iaies apas­si­o­na­des, enri­o­la­des, que van al tea­tre i que com­pren lli­bres, que par­len mol­tes hores per telèfon i van a bere­nar mol­tes tar­des.

Quan tens una edat ho saps, saps quan una cosa s’ha aca­bat. Hi ha mol­tes rela­ci­ons així, rela­ci­ons que ja estan bui­des, que tot està con­dem­nat a ser una repe­tició sense esma ni interès de velles imat­ges que un dia sem­bla­ven més llu­mi­no­ses. Hi ha rela­ci­ons mor­tes encara que les vis­quis en un trist fluir sense pena ni glòria. En canvi, hi ha rela­ci­ons que tenen poten­ci­a­li­tat, que encara cre­men, no puc dir el seu nom, Geor­gina, sense fer tron­to­llar el got de les llàgri­mes.

Les rela­ci­ons no valen pel que s’ha vis­cut, només tenen importància per les ganes de futur que encara tenen. Així que el meu dol no està en la pèrdua d’una gran amiga de joven­tut, sinó per les velles que ja no podrem ser. Pel futur que ens han pres, després de començar als 17 anys una con­versa que havíem de con­ti­nuar al final de les nos­tres vides. Si teniu una amiga així, si us plau, avui mateix tru­queu-li, hi ha amis­tats massa impor­tants per dei­xar-les a la bona volun­tat del futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.