Opinió

ANÀLISI

Les Canàries no és Lesbos

Sánchez opta per amagar-se darrere d’Itàlia i Grècia reclamant solidaritat als altres socis europeus

“Ja estem aco­llint cen­te­nars de menors estran­gers no acom­pa­nyats i deman­dants d’asil que arri­ben a les illes Canàries.” Aquesta és l’excusa del govern espa­nyol, que recur­rent­ment exposa la minis­tra d’Exte­ri­ors, Arancha González Laya, per negar-se a accep­tar refu­gi­ats del camp devas­tat de Mória. Però les Canàries no és Les­bos. Enguany, totes dues illes han vist arri­bar un nom­bre simi­lar de per­so­nes a les seves cos­tes, unes 5.000. També és cert que l’espa­nyol és el ter­cer estat de la Unió Euro­pea amb més peti­ci­ons d’asil aquest 2020, si bé el volum total arreu del Vell Con­ti­nent ha cai­gut gai­rebé un 70% per la crisi de la Covid-19.

Ara bé, la situ­ació huma­nitària no és com­pa­ra­ble, tenint en compte l’his­to­rial de cada país. Des de la sob­tada arri­bada de refu­gi­ats el 2015, Grècia ha rebut més d’un milió de per­so­nes i Itàlia, més de mig milió, men­tre que a l’Estat espa­nyol hi han entrat poc més de 170.000 deman­dants d’asil, segons les dades d’ACNUR sobre la situ­ació al Medi­ter­rani. Tam­poc les Canàries té camps de refu­gi­ats amb més de 12.000 per­so­nes que espe­ren ser recol·loca­des en con­di­ci­ons inhu­ma­nes, com era el cas de Mória.

Mal­grat les diferències evi­dents en el seu expe­di­ent, el govern de coa­lició de PSOE i Podem s’està inten­tant equi­pa­rar a Grècia i Itàlia, que fa cinc anys que anu­al­ment reben cen­te­nars de milers de per­so­nes, quan l’Estat només fa un parell d’anys que regis­tra un aug­ment sig­ni­fi­ca­tiu d’entra­des a la fron­tera sud i, a més, no con­ce­deix gai­res per­mi­sos d’asil.

Segons dades d’Euros­tat, des del 2015 l’Estat només ha con­ce­dit la pro­tecció inter­na­ci­o­nal a unes 53.000 per­so­nes, men­tre que Ale­ma­nya ha donat asil a uns 980.000 refu­gi­ats; Itàlia, a uns 145.000, i França, a uns 142.000. Amb una cin­quena part de la població que té l’Estat, Grècia ha con­ce­dit l’esta­tut de refu­giat a un nom­bre simi­lar, uns 50.000. Tot ple­gat indica que el govern espa­nyol podria fer molt més per mos­trar soli­da­ri­tat amb els refu­gi­ats si vol estar al bàndol dels bons a Europa. En canvi, el pre­si­dent espa­nyol, Pedro Sánchez, opta per ama­gar-se dar­rere d’Itàlia i Grècia recla­mant aquesta soli­da­ri­tat als altres socis euro­peus, com ara Hon­gria i Polònia. Inclús per­so­nes pròximes al seu govern, com l’euro­di­pu­tat dels comuns Ernest Urta­sun, adme­ten que l’aco­llida de refu­gi­ats espa­nyola és insu­fi­ci­ent. “El govern espa­nyol hau­ria pogut fer més per aco­llir en el cas de Mória”, cri­ti­cava ahir Urta­sun. I és que, a part dels habi­tu­als, països com Por­tu­gal, Bulgària, Croàcia o Eslovènia recol·loca­ran per­so­nes atra­pa­des a Les­bos. Fins i tot Polònia enviarà mate­rial de pro­tecció civil per aju­dar. Sánchez, res de res. El rebuig a accep­tar refu­gi­ats de Mória s’emmarca en l’estratègia espa­nyola per afron­tar les dures nego­ci­a­ci­ons que s’obren ara a Brus­sel·les per deci­dir sobre el meca­nisme volun­tari d’aco­llida de refu­gi­ats. En les con­ver­ses sobre el Pacte Migra­tori i d’Asil, Sánchez jugarà el paper de víctima, quan és part d’aquest pro­blema euro­peu. Segu­ra­ment no tant com Hon­gria i Polònia, però té marge per ser més generós.

Temorós de com la ultra­dreta atiï la xenofòbia si ell fa ban­dera d’un wel­come refu­gees a l’espa­nyola, Sánchez pre­fe­reix posar-se de per­fil en l’enèsim intent de la UE per resol­dre el repar­ti­ment de deman­dants d’asil. Men­tres­tant, el govern català o l’Ajun­ta­ment d’Ada Colau recla­men ser un país de ben­vin­guda per a aquells que fugen de la violència, la per­se­cució o la fam. Això sí, sense com­petències per fer-ho efec­tiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.