Opinió

la crònica

Petit diccionari per a...

1. TRANSICIÓ. Procés idíl·lic i exemplar que va fer possible passar de la dictadura a la democràcia deixant intactes tots els opressors durant quaranta anys.

2. CONSTITUCIÓ. Norma bàsica i fonamental de la democràcia espanyola que és defensada i interpretada aferrissadament pels que l’any 1978 varen votar-hi en contra.

3. AMNISTIA. Llei aprovada per alliberar els presos i exiliats polítics però que de fet va servir per no poder jutjar cap dels torturadors i opressors de la dictadura franquista.

4. MONARQUIA. Forma d’estat imposada per l’assassí i dictador Franco amb la dinastia borbònica.

5. NACIÓ ESPANYOLA. Territori indivisible que té els seus orígens en els inicis de la història humana i que perdurarà fins a la fi dels segles.

6. CATALUNYA. Regió de l’Estat d’on cada any marxen 16.000 milions d’euros i mai tornen. Una altra accepció és “nació que l’Estat espanyol no reconeix”.

7. EXÈRCIT. 100.000 soldats destinats a defensar la unitat d’Espanya i que tenen en el rei Felip VI el seu comandament en cap.

8. PODER JUDICIAL. Es refereix bàsicament a les cúpules judicials i, en aquest sentit, s’entén com el braç organitzat de la dreta, ultradreta i de l’statu quo perquè tot continuï igual, interpretant les lleis segons les seves conveniències.

9. PROCÉS. Dit d’aquell moviment a Catalunya que, de manera democràtica i pacífica, promou la independència i separació amb l’Estat espanyol.

10. REFERÈNDUM. Votació popular, lliure i democràtica per decidir si Catalunya vol ser un estat independent en forma de república. Concepte no reconegut per l’Estat espanyol.

11. PARLAMENT. Representació democràtica de la ciutadania on es legisla, s’aproven lleis i s’escull el president de la Generalitat, sempre, però, que el poder judicial ho permeti.

12. CONFRONTACIÓ INTEL·LIGENT. Expressió utilitzada últimament pel món puigdemontista. A dia d’avui, ningú no ha explicat en què consisteix. Per tant, no el podem definir.

13. EIXAMPLAR LA BASE. Expressió també molt utilitzada últimament per dir que no som prou i que hem de ser més per aconseguir la independència. Encara a dia d’avui no sabem fins on s’ha d’eixamplar aquesta base.

14. ELECCIONS AL PARLAMENT. Procés democràtic per elegir els nostres representants polítics, sempre que siguin del gust del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.