Opinió

Tribuna

Enyorat 21

“Que no hi hagi Fires, que s’hagin suspès tantes festes majors arreu, té molta importància, economia a part. La festa existeix des dels inicis dels temps per reposar

A Girona s’aca­ben d’aca­bar les no-Fires del 2020. La ciu­tat ha emmu­dit per ordre de la Covid. Sense els rius de gent anant i tor­nant de la Devesa, sense la música i els llums de les atrac­ci­ons, sense el pro­grama de Fires ple de cre­ue­tes per no des­cui­dar-se d’anar enlloc, ens ha cal­gut fer un esforç per recor­dar que era Sant Narcís. Ni nens amb glo­bus lli­gats al canell, ni cas­tells a la plaça del Vi, ni pregó, perquè el pregó és una porta que el pre­go­ner o la pre­go­nera té l’honor d’obrir per con­vi­dar la gent a entrar i a gau­dir de la festa. Ni bar­ra­ques ni con­certs ni focs. El premi Casero i la Fira del Dibuix, en línia (i quina poca gràcia que tenen els actes en línia!). Cap ban­de­rola amb el car­tell de Fires, que sem­pre fan alum­nes del bat­xi­lle­rat artístic de l’ins­ti­tut Sobrequés. Cap xis­cle de por i de plaer dels ago­sa­rats que puja­ven a les atrac­ci­ons més ago­sa­ra­des. Res de res. Silenci.

L’any que ve, diuen. Una mica de paciència, dema­nen, el 2021 serà millor. Ens en sor­ti­rem, asse­gu­ren. I no és ben bé així. No tot­hom se’n sor­tirà: molts dels pro­pi­e­ta­ris de les atrac­ci­ons hau­ran de ple­gar. (Recordo el drama quan per Fires plo­via, i les nego­ci­a­ci­ons dels firai­res amb l’Ajun­ta­ment perquè els deixés parar fins al cap de set­mana següent per recu­pe­rar les pèrdues). Els grups de música, sense poder tocar en directe a tan­tes fes­tes majors, sense bolos, sucum­bei­xen, com els pin­tors que comen­cen, que tenien el dia de Tots Sants una magnífica fines­tra per expo­sar l’obra.

El sec­tor de la cul­tura està des­es­pe­rat. I enfa­dat. Comença a cir­cu­lar per les xar­xes la petició que els cre­a­dors no fem mai més res de franc. I mira que n’hem arri­bat a fer, de coses de franc! No conec cap artista que no hagi fet con­tes, con­ferències, tea­tre, un reci­tal, un qua­dre o un con­cert sense cobrar, per amor a l’art, mai més ben dit, i per amor a la gent, perquè sabem des de sem­pre que la cul­tura és un bé essen­cial i els la volem acos­tar, a les per­so­nes. Segu­ra­ment això s’aca­barà perquè molts cre­a­dors també hau­ran de tan­car la parada, és a dir, dei­xar l’estudi, bus­car fei­nes diver­ses –si en tro­ben–, que els per­me­tran arri­bar a final de mes però els ocu­pa­ran totes les hores i no els per­me­tran ni escriure, ni fer música, ni pin­tar, ni ballar...

Que no hi hagi Fires, que s’hagin suspès tan­tes fes­tes majors arreu, té molta importància, eco­no­mia a part. La festa exis­teix des dels ini­cis dels temps per repo­sar. És l’alçaprem que ens impulsa a seguir, és la roda dels dies, que tor­nen i que ens fan sem­blar immor­tals. És el res­pir després de la feina, és l’ale­gria, és el riure i el tor­nar a ser cri­a­tura. Sense festa, l’ànim s’encon­geix. I els dies s’allar­guen en un desert mono­co­lor.

Però no era tot per­dut: que­da­ven les cas­ta­nyes. Fires també són les pri­me­res cas­ta­nyes, que ens men­gem a cre­ma­dent, bufant: a vega­des són crues i a vega­des cre­ma­des, però són boníssi­mes. A Girona les couen, als vol­tants de la Devesa, famílies gita­nes en para­des més o menys sofis­ti­ca­des, i el Kin Fum Fa, la màquina de tren de sota les vol­tes de la plaça Inde­pendència, a tocar del pont de Sant Agustí. La màquina no hi era. Al seu lloc, un pasquí expli­cava que per mor del virus aquest any no parava. Però el que no sabíem era que el maqui­nista, el senyor Paco –sor­rut, bro­mista, paci­ent–, havia mort a prin­ci­pis d’any. A la màquina de tren del senyor Paco hi havíem com­prat cas­ta­nyes per als fills i per als nets des de feia qua­ranta anys i –digueu-me ingènua– per a mi era una peça tan arre­lada a la meva vida i al pai­satge de Girona a la tar­dor, que mai havia pen­sat que es pogués morir. Va ser com si el buit de la màquina de les cas­ta­nyes fos el cata­lit­za­dor de tot: de la nos­tra vul­ne­ra­bi­li­tat, de la fatiga que sen­tim, de l’impacte emo­ci­o­nal de la pandèmia i de la salut men­tal, que comença a fer aigües per­tot arreu.

Ens vam asseure deses­mats en un dels bancs de la plaça. Feia un dia esplèndid, però la plaça era buida. Una plaça que sem­pre era plena de gent i que fins fa poc havia tin­gut pro­ble­mes, sobre­tot a les nits, per con­ci­liar l’oci amb el des­cans dels veïns. Ara totes les per­si­a­nes dels bars eren abai­xa­des. Totes les mas­ses piquen, vaig pen­sar. Vaig pro­po­sar de fer les cas­ta­nyes a casa. No és el mateix, va dir la mai­nada. No, no és el mateix, és veri­tat. Com tan­tes coses que eren i que ara no són.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.