Opinió

Tribuna

Benvingut, Mister Biden

“No solament és el president electe de major edat, sinó que, amb més de mig segle d’activitat política, també serà el president que ha viscut més anys a primera fila

Per als lec­tors de certa edat i per als amants del bon cinema de totes les edats, el títol esco­llit evoca la gran pel·lícula de Ber­langa Ben­vin­gut, Mis­ter Mars­hall. L’elecció de Biden ha estat cele­brada arreu del món. Als Estats Units d’Amèrica, en alguns estats més que en altres. Hi ha en qual­se­vol cas mili­ons de per­so­nes i grups d’interès que ja han començat a ulti­mar els pre­pa­ra­tius per a l’arri­bada de Mis­ter Biden. Ara bé, com els ciu­ta­dans de Villar del Río en la pel·lícula men­ci­o­nada, una part sig­ni­fi­ca­tiva d’ells veu­ran pas­sar i no parar la comi­tiva de Biden.

Trump ha estat el líder més pola­rit­za­dor de la història dels Estats Units. Aquesta rea­li­tat no ha estat fruit de la casu­a­li­tat, sinó d’un pla curo­sa­ment dis­se­nyat i exe­cu­tat pel mateix Trump, un guió a la seva imatge i sem­blança com els que es fa Tom Cruise. L’èxit de la seva estratègia l’ha fet per­dre tenint els millors resul­tats de la història del par­tit repu­blicà, men­tre que, l’altra cara de la moneda, també li ha rega­lat fins i tot millors resul­tats al seu rival. Guar­dant les distàncies amb Trump, en la forma i en el fons, Ber­nie San­ders va pro­vo­car una dialèctica con­tun­dent­ment a favor i en con­tra dins del par­tit demòcrata durant les últi­mes dues primàries, les del 2016 i les del 2020. Aquests dos sis­mes, pri­mer el del par­tit demòcrata i després el de tot el país, han pro­vo­cat que Biden guanyés pri­mer les primàries i poste­ri­or­ment les elec­ci­ons. Joe Biden va gua­nyar les primàries demòcra­tes perquè les havia de per­dre Ber­nie San­ders i les elec­ci­ons pre­si­den­ci­als perquè les havia de per­dre Donald Trump. Però si alguna vegada ha estat veri­tat aque­lla dita que les per­so­nes no can­vien, cer­ta­ment ho és en el cas d’un polític pro­fes­si­o­nal octo­ge­nari com Joe Biden Jr. La seva elecció ha batut tots els rècords del pro­fes­si­o­na­lisme: no sola­ment és el pre­si­dent electe de major edat, sinó que, amb més de mig segle d’acti­vi­tat política, també serà el pre­si­dent que ha vis­cut més anys a la pri­mera fila política. També serà el pre­si­dent que més vega­des ha inten­tat ser can­di­dat i que més vega­des ha fra­cas­sat, fins i tot més que Nixon.

Biden va flir­te­jar amb la idea de pre­sen­tar-se a les primàries ja el 1984. Poste­ri­or­ment, es va pre­sen­tar a les primàries del 1988, però va haver de renun­ciar per haver pla­giat un dis­curs del líder labo­rista britànic Neil Kin­nock. En les primàries en què final­ment va gua­nyar Obama con­tra Hillary Clin­ton, l’any 2008, ell va haver de renun­ciar per haver que­dat cinquè en el cau­cus de Iowa i haver rea­lit­zat comen­ta­ris con­si­de­rats racis­tes con­tra el mateix Obama. Obama, demos­trant una gran estratègia elec­to­ral, va esco­llir-lo com­pany de ticket. Mal­grat això, després dels seus 8 anys de man­dat con­junt, Obama va ser clau per tal de fre­nar les aspi­ra­ci­ons de Joe Biden, que, seguint les tra­di­ci­ons, com a vice­pre­si­dent es con­si­de­rava el can­di­dat legítim. Obama pac­ta­ria amb l’elit del par­tit demòcrata l’apla­na­ment del ter­reny per a Hillary Clin­ton.

En aquesta dar­rera ocasió, Biden no va començar amb els millors resul­tats. No va ser fins a les primàries de Caro­lina del Sud que va obte­nir la seva pri­mera gran victòria gràcies al suport mas­siu del vot afro­a­me­ricà després de rebre l’endor­se­ment del con­gres­sista Jim Cly­burn. A par­tir d’aquest moment, els pràcti­ca­ment 20 can­di­dats que s’havien pre­sen­tat a les primàries del par­tit van renun­ciar a favor de Biden. Des del moment en què va gua­nyar les primàries i al con­trari del que va pas­sar amb Hillary Clin­ton, Biden va poder comp­tar amb el suport de tots els sec­tors del par­tit, inclo­ent el sec­tor més pro­gres­sista lide­rat per Ber­nie San­ders. També va comp­tar amb la major coa­lició de la història no tant a favor que el futur d’Amèrica estigués en mans de Biden sinó que no estigués en mans de Trump. En aquesta ocasió, en con­tra­po­sició amb el que s’havia donat en les elec­ci­ons del 2016, els mit­jans de comu­ni­cació van ser molt més bel·lige­rants amb l’estratègia i les fake news de Donald Trump, arri­bant fins i tot a eti­que­tar els seus tuits com a fal­sos. Tam­poc van donar cap cober­tura a temes tan suco­sos com la cam­pa­nya de Trump con­tra la supo­sada cor­rupció del fill de Biden. El resul­tat elec­to­ral ha demos­trat la for­ta­lesa de l’elit del par­tit demòcrata, que s’ha permès el luxe d’ani­qui­lar el futur de diver­sos lide­rat­ges potents i dei­xar la sor­tida del moment més deli­cat de la història en mans d’una per­sona que té molt pas­sat però cap futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.