Opinió

Tribuna

“Dones, vida, llibertat!”

“És el crit de les milicianes que lluiten en un exèrcit kurd de trenta-cinc mil dones de nacionalitats diverses que somien en feminitzar la política i en construir un país molt allunyat dels actuals estats nació

Tinc un amic cubà que cada 8 de Març m’envia una feli­ci­tació entu­si­asta perquè cele­bri “el meu dia”, el dia de les dones. Ho fa amb tota la bona fe del món, ja ho sé, però cada 8-M tinc una enra­bi­ada perquè quan el lle­geixo, nor­mal­ment al final de la jor­nada, el dia ha sigut com els de sem­pre i com el de la majo­ria de les dones, feina pro­fes­si­o­nal, feina domèstica, cura de fami­li­ars grans o petits cobrant un 22,2% menys de mit­jana que els com­panys en el pri­mer cas (hi ha nivells en què la bretxa sala­rial arriba al 35%) i de franc en la resta, i escol­tant i lle­gint dis­cur­sos sobre la desi­gual­tat inac­cep­ta­ble que l’endemà tots han obli­dat. És així any rere any, i com que cada any té un 8-M, mai m’estal­vio l’enra­bi­ada.

Segons el mani­fest ins­ti­tu­ci­o­nal de l’Ins­ti­tut Català de les Dones, durant el con­fi­na­ment domi­ci­li­ari estricte dels mesos de març i abril pas­sats, les dones es van ocu­par de manera prin­ci­pal o exclu­siva de les tas­ques domèsti­ques tot i que la seva presència en les ocu­pa­ci­ons de pri­mera línia era majo­ritària, sigui en el comerç de venda de pro­duc­tes bàsics, ser­veis soci­als, per­so­nal de residències de gent gran o per­so­nal sani­tari i far­macèutic.

Aquests dies també hem sabut que la pandèmia ha agreu­jat encara més la desi­gual­tat de gènere en l’acadèmia, con­cre­ta­ment a Cata­lu­nya, i la raó és, jus­ta­ment, perquè les dones hem assu­mit la major part de la càrrega del tre­ball no retri­bu­tiu. Segons la Comissió Dones i Ciència del Con­sell Interu­ni­ver­si­tari de Cata­lu­nya, la crisi sanitària ha allar­gat de manera con­si­de­ra­ble la jor­nada labo­ral de les dones, ente­nent per labo­ral les tas­ques retribuïdes i les hores que es dedi­quen a les tas­ques de la llar, de la vida, de franc. Això ha pro­vo­cat una dis­mi­nució de la seva pro­duc­ti­vi­tat pro­fes­si­o­nal, que en el cas de les acadèmiques s’ha traduït en una reducció de la pro­ducció científica, men­tre que la dels acadèmics s’ha man­tin­gut i en alguns casos ha aug­men­tat, i això quan Cata­lu­nya ja està per sota de la mit­jana euro­pea en pro­jec­tes de recerca lide­rats per dones.

Dis­cri­mi­nació econòmica, abu­sos de tot tipus, repre­sen­tació minsa en con­sells d’admi­nis­tració i en llocs d’alta direcció, que en ambdós casos no arriba ni al 5%, per no par­lar del sos­tre de vidre a la vida acadèmica, on en els nivells més bai­xos les dones són majo­ria i a mesura que van pujant cada cop n’hi ha menys fins a arri­bar en aquests moments a tenir només una dona rec­tora a Cata­lu­nya. Anem enrere, perquè en els meus temps érem cinc. De fet, a l’Estat espa­nyol no hi va haver una dona rec­tora fins l’any 1982 i des de lla­vors només n’hi ha hagut vint.

El títol d’aquest arti­cle, “Dones, vida, lli­ber­tat!”, és el crit de les mili­ci­a­nes que llui­ten en un exèrcit kurd de trenta-cinc mil dones de naci­o­na­li­tats diver­ses que somien en femi­nit­zar la política impo­sant bicefàlies, càrrecs com­par­tits home/dona, i en cons­truir un país molt allu­nyat dels actu­als estats nació, que, segons elles, són estruc­tu­res d’un món que ja no exis­teix. El perquè d’aquest exèrcit de dones ins­pi­rat en les nos­tres Bri­ga­des Inter­na­ci­o­nals ara no ve al cas, però res­pon a un dels pocs avan­tat­ges de ser dona a l’Ori­ent Mitjà.

En tot cas he man­lle­vat el títol de les mili­ci­a­nes perquè, al cos­tat del que fan i del seu pro­jecte de país, el #som8­de­març em recorda el Dia del Pare o el Dia de la Mare, és a dir, una marca comer­cial que només li falta inven­tar un objecte morat per rega­lar a la dona entre asset­ja­ment i plan­to­fada física o psíquica.

Però amb l’arti­cle acabo un magnífic lli­bre de la Txell Fei­xas, Dones valen­tes, i d’alguna manera em recon­ci­lio amb el 8-M. El seu dar­rer relat parla d’un 8-M a Bei­rut amb milers de dones, una pan­carta en anglès que diu “Cli­to­ris Unite” i una con­signa, “Dife­rents motius, mateixa ira”. Men­tre des­fi­len, alguns homes els escu­pen des dels bal­cons. Encara que sem­bli estrany, per a mi són més clares i menys indig­nants les esco­pi­na­des que els dis­cur­sos hipòcri­tes que s’obli­den quan encara no s’han ni aca­bat de pro­nun­ciar. La prova del que dic la tenim quan ana­lit­zem on som.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.