Opinió

15 són 15

“Libertad”

La lli­ber­tat és un subs­tan­tiu polisèmic amb un camp semàntic tan ampli que els seus límits es des­di­bui­xen en una mul­ti­tud d’horit­zons pos­si­bles, la majo­ria ben bor­ro­sos. Forçant una mica l’argu­ment podríem dir que gai­rebé hi ha tan­tes accep­ci­ons de lli­ber­tat com habi­tants al pla­neta Terra, ja que d’alguna manera la lli­ber­tat és un estat d’ànim, un desig, una volun­tat, una sen­sació i, sens dubte, una per­cepció.

Des d’una pers­pec­tiva social, per tal de garan­tir la con­vivència, l’Estat regula aquesta vari­a­bi­li­tat indi­vi­dual en un marc nor­ma­tiu esta­blint un sis­tema for­mal de drets i deu­res, que dona una forma con­creta a la lli­ber­tat per, supo­sa­da­ment, garan­tir el bé comú. Les per­so­nes, majo­ritària­ment assu­mim de bon grat aquest sacri­fici d’algu­nes lli­ber­tats indi­vi­du­als en bene­fici de lli­ber­tats col·lec­ti­ves. Al llarg de la història aquesta dico­to­mia ha estat al nucli dels grans con­flic­tes de la huma­ni­tat i també dels grans avenços, assu­mint-ne la seva gestió, en règim gai­rebé de mono­poli, la política i la religió.

Ente­nen que eti­mològica­ment “lli­ber­tat” deriva del llatí “liber­tas” i que sig­ni­fica la facul­tat de deci­dir i esco­llir entre diver­ses opci­ons, a Cata­lu­nya en la dar­rera dècada hem assu­mit el repte de con­fi­gu­rar-nos com a sub­jecte sobirà i exer­cir aquesta lli­ber­tat. El resul­tat és cone­gut per a tots, se’ns ha tre­pit­jat aquesta lli­ber­tat com a poble i algu­nes per­so­nes han hagut de pagar el peatge indigne de veure arra­bas­sada fins i tot la seva lli­ber­tat indi­vi­dual, amb penes de presó.

La set­mana pas­sada, la Sra. Isa­bel Díaz Ayuso va gua­nyar les elec­ci­ons a la Comu­ni­tat de Madrid fent ban­dera de la “Liber­tad” amb una vehemència his­triònica al límit de la cari­ca­tura. Si no fos tan greu, podria resul­tar fins i tot graciós, però a Cata­lu­nya aquesta mateixa paraula ens ha cos­tat l’onada més explícita de repressió des del fran­quisme ençà, i és pro­fun­da­ment ofen­siu veure com es bana­litza el con­cepte de lli­ber­tat des d’una postura ideològica neo­li­be­ral i des d’una pra­xis política essen­ci­al­ment cor­rupta, amb la única intenció de per­pe­tuar els pri­vi­le­gis d’una mino­ria que mai ha cre­gut en la lli­ber­tat, més enllà defen­sar els seus interes­sos. En diuen “Liber­tad” perquè no en poden dir impu­ni­tat. Una nova expressió de la vilesa moral i del cinisme polític d’aquesta oli­gar­quia fran­quista que per­viu gràcies al “atado y bien atado” del seus pre­cur­sors que, no obli­dem, van arri­bar al poder gua­nyant una guerra i que el van man­te­nir durant 40 anys ins­tau­rant un règim tota­li­tari, d’ins­pi­ració clara­ment fei­xista. No podem per­me­tre que cre­min con­cep­tes tan impor­tants com “liber­tad” amb la mateixa vora­ci­tat amb que devo­ren espais de lli­ber­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.