Opinió

Gràcies, Joan Ribas

Joan Ribas, en la seva crònica domi­ni­cal del pas­sat 25 d’abril, feia una glosa a Josep Tarrés, recent­ment tras­pas­sat i la titu­lava així: “Gràcies, Josep Tarrés”. Em sem­bla que avui també som moltíssims els giro­nins que podem titu­lar el seu record amb un alt i clar: gràcies, Joan Ribas. Per això m’he atre­vit a man­lle­var el titu­lar que ell mateix va fer a un amic seu i un gran gironí. No cal dir que amb el temps des­co­bri­rem la gran­desa d’aquest incan­sa­ble tre­ba­lla­dor que esti­mava, com ningú, aquesta Girona. Ja sé que avui per­to­ca­ria fer un recor­da­tori a la per­sona, però per­so­nal­ment em seria impos­si­ble si no el fes ampli­ant-lo a la seva família. En Joan era el que ara es diu un empre­ne­dor. A banda de l’empresa que jun­ta­ment amb Josep Álva­rez van crear amb molt èxit, era un home de cul­tura i en els seus pro­jec­tes tenia la capa­ci­tat de tro­bar les per­so­nes com­pro­me­ses que els feien pos­si­bles. Anna Donato, la seva dona, va ser una peça fona­men­tal, puix que també apor­tava els seus grans conei­xe­ments de música i de tea­tre i feien un tàndem per­fecte. Però en Joan tenia una capa­ci­tat innata per moti­var gent pels seus pro­jec­tes: en els Pas­to­rets de Girona, que mouen més de cent per­so­nes de totes les edats cada any, es va impli­car una gran modista, Anna Breva; Sal­va­dor Donato, que a més de ser un gran actor còmic, tenia un gran sen­tit musi­cal i una gran veu amb què podia can­tar qual­se­vol cosa. I em deixo molta gent que, atreta per la gran per­so­na­li­tat d’en Joan, col·labo­ra­ven amb ell a Pro­ce­nium.

Tenia una bon­ho­mia que només s’alte­rava per posar ordre pun­tu­al­ment i sem­pre en bene­fici del pro­jecte.

El seu amor pel tea­tre i per Girona el va a por­tar a crear, jun­ta­ment amb la seva família, la sala de tea­tre inde­pen­dent La Pla­neta.

Va estar en els ini­cis fun­da­ci­o­nals de la revista Presència i d’El Punt. En El Punt Avui, a més de ser mem­bre del con­sell d’admi­nis­tració, també ho va ser del con­sell edi­to­rial i un fi ana­lista amb les seves cròniques domi­ni­cals sobre la Girona que tant ha esti­mat.

Em penso que va par­ti­ci­par en tots els àmbits de la cul­tura: havia fet ràdio, va ser un pro­mo­tor dels 22 fun­da­dors de la Lli­bre­ria 22, va fer con­fe­ren­cies, xer­ra­des, pre­sen­ta­ci­ons... En Joan era una per­sona a qui res de la cul­tura li era estrany i no tenia un no per a qual­se­vol ini­ci­a­tiva cul­tu­ral que se li demanés, per humil que fos.

En El Punt Avui hi he con­vis­cut mol­tes hores, coin­ci­dint en el con­sell d’admi­nis­tració i en el con­sell edi­to­rial. En les seves apor­ta­ci­ons, sem­pre clares i de vega­des con­tun­dents, mos­trava la passió per tot allò que feia. Era un home vital i apas­si­o­nat, molt fami­liar i amb un sen­tit ètic i social, que mai no ens podríem ima­gi­nar per la seva dis­creció.

Gràcies, Joan, per tot el que has fet, i estem segurs que la teva pet­jada i el teu pòsit no es per­dran, perquè tota la teva família i amics segui­ran la teva gran obra. Girona avui es queda una mica més sola, però ens l’has dei­xada una mica més rica.

Gràcies, Joan Ribas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.