Opinió

anàlisi

Esteve Vilanova

L’estat de crisi

La futura llei de seguretat nacional de l’Estat pretén convertir-lo en un perillós Leviatan

D’un temps ençà els cata­lans sabem que a l’Espa­nya pro­funda, molt conei­xe­dora de tots els via­ranys del poder que osten­ten des de fa segles, també hi ha una munió molt impor­tant de per­so­nes obs­cu­res que no fan res més que pen­sar estratègies repres­si­ves a mitjà i llarg ter­mini. Abans es deia que era més impor­tant qui feia les regles que no pas les lleis, i no els fal­tava raó. Si els pares de la Cons­ti­tució del 78 fos­sin hones­tos, accep­ta­rien que la seva trans­for­mació a través de lleis orgàniques i inter­pre­ta­ci­ons del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal té poc a veure amb aque­lla que ens pro­me­tien el 1978. La Cons­ti­tució d’avui s’ha trans­for­mat en una coti­lla que opri­meix gran part de la població i no en aque­lla porta oberta cap a la lli­ber­tat. És per això que, des de fa un temps, davant qual­se­vol anunci d’un nou pro­jecte de llei és lícit pen­sar que som davant d’una nova reta­llada de drets. I tant hi fa si gover­nen les dre­tes més extre­mes o els soci­a­lis­tes més espa­nyo­lis­tes. En aquest cas s’aju­den molt, mal­grat vul­guin donar una imatge de dis­sidència.

El pro­jecte de llei que està ela­bo­rant el govern social-pode­minta, del qual el diari El País va publi­car les línies mes­tres, no deixa de ser un perill des­co­mu­nal, mal­grat ho ves­tei­xin com una llei de segu­re­tat ciu­ta­dana. Tenim el pre­ce­dent de la llei orgànica de pro­tecció ciu­ta­dana, que tanta repressió per­met a mans de segons quins jut­ges. De fet, popu­lar­ment és cone­guda com “llei mor­dassa”. Aquesta nou pro­jecte de llei encara va més enllà i sabem per la fil­tració d’El País que aquesta llei de segu­re­tat naci­o­nal per­metrà requi­sar tem­po­ral­ment tots els béns de qual­se­vol classe, fins i tot els diners, que fos­sin neces­sa­ris, i també es podria mobi­lit­zar les per­so­nes majors d’edat. Real­ment pre­te­nen con­ver­tir l’Estat espa­nyol en un Levi­a­tan. I segu­ra­ment perquè la ini­ci­a­tiva ve de l’esquerra hi ha un silenci enco­bri­dor, no m’ima­gino aquest silenci si la ini­ci­a­tiva fos del PP. S’està accep­tant sense con­tes­tació. Però hem de tenir clar que, per més pro­me­ses de con­trol democràtic que ens pro­me­tin, apro­var-la és donar un vot en blanc a qual­se­vol gover­nant perquè, jus­ti­fi­cant un estat de crisi, dis­posi de tot el que és nos­tre i fins i tot de nosal­tres matei­xos. En un docu­ment del FMI del 2014 ja es pro­po­sava con­fis­car part de l’estalvi pri­vat per pagar deute públic.

Algú ha pen­sat què hagués pas­sat l’1-O amb aquesta llei en vigor?

Mal­grat que alguns dels més abran­dats i pre­go­ners del futur ens diguin que el futur de l’Estat espa­nyol serà mera­vellós i que viu­rem un altre boom econòmic, com que intu­eixo que en el seu dis­curs hi ha més inten­ci­o­na­li­tat política que anàlisi econòmica, per­meti’m que con­tinuï en la meva zona de dubte. El més cone­gut de tots aquests pre­go­ners i pro­fes­sor d’uni­ver­si­tat poc temps abans de la crisi de les hipo­te­ques sub­prime del 2007 va fer un informe en el qual asse­gu­rava que inver­tir en habi­tatge era la inversió més segura perquè, contrària­ment al que passa en la borsa, l’habi­tatge mai baixa de preu. No cal dir res més.

Hi ha una sèrie d’indi­ca­dors que fan pre­veure que l’època post­pandèmia podria ser con­vulsa. El pri­mer escull és la reforma de les pen­si­ons, que, tot i que es farà per eta­pes per con­tro­lar la con­flic­ti­vi­tat, hi haurà molts dam­ni­fi­cats. El segon escull serà com ges­ti­o­nem un país que deu el 130% del PIB quan repun­tin els interes­sos i la prima de risc i hàgim d’anar als mer­cats finan­cers a refi­nançar-nos i a cobrir el dèficit nou que som incapaços de con­tro­lar. Com que no hi ha mira­cles, intu­eixo que es faran dues coses. La pri­mera començarà aviat, apu­jar els impos­tos, i la segona seran reta­lla­des soci­als i copa­ga­ments, si no arri­bem abans a un col·lapse que reque­reixi un nou res­cat.

És per això que aquesta llei que ens anun­cien és un arte­facte molt perillós a mans d’aquesta gent i dels que puguin arri­bar i amb uns jut­ges que ten­dei­xen a rein­ter­pre­tar l’espe­rit de les lleis per la banda més repres­siva, fins i tot el Con­sell d’Europa i d’altres orga­nis­mes inter­na­ci­o­nals se n’han ado­nat.

Però, com deia Rubal­caba, Espa­nya està dis­po­sada a pagar-ne el cost. I ja ho veiem, cada vegada més Espa­nya s’allu­nya d’un estat de dret i la com­pa­ren amb Tur­quia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.