Opinió

Tribuna

Òxid d’etilè en aliments

“L’alarma a la Unió Europea va començar l’agost del 2020, quan les autoritats belgues van detectar òxid d’etilè en llavors de sèsam importades de l’Índia

Des de fa unes set­ma­nes sabem que hi ha un pro­blema de con­ta­mi­nació per òxid d’etilè en alguns ali­ments, com gelats i lla­vors de sèsam, i també en el cori­an­dre o celi­an­dre (planta emprada com a con­di­ment) i en els addi­tius tex­tu­rit­zants goma guar i goma de gar­rofí. Aquesta dar­rera pre­ci­sa­ment s’incor­pora auto­rit­za­da­ment als gelats per con­tri­buir a la tex­tura i con­sistència ade­qua­des, i per això hi ha presència d’òxid d’etilè en diver­sos gelats. De fet, l’inici de l’alarma a la Unió Euro­pea va començar l’agost del 2020, quan les auto­ri­tats bel­gues van detec­tar òxid d’etilè en lla­vors de sèsam impor­ta­des de l’Índia.

L’òxid d’etilè és un gas d’olor sem­blant a l’èter que s’uti­litza en la indústria química per obte­nir com­pos­tos com l’eti­len­gli­col, el qual es fa ser­vir com a anti­con­ge­lant (dels cot­xes, per exem­ple). D’altra banda, és un desin­fec­tant i este­ri­lit­zant de mate­ri­als sen­si­bles a l’escal­for, com ara uten­si­lis mèdics i quirúrgics. Aquesta capa­ci­tat és deguda al fet que és tòxic (can­ce­ri­gen) i, per tant, eli­mina micro­or­ga­nis­mes. Per això, els que mani­pu­len aquest pro­ducte o hi entren en con­tacte per raons labo­rals, han d’adop­tar pre­cau­ci­ons. Aquesta toxi­ci­tat fa que el seu ús en ali­ments esti­gui pro­hi­bit a la Unió Euro­pea (UE), tot i que en les lla­vors de sèsam es tolera un límit molt baix.

La presència d’òxid d’etilè en lla­vors de sèsam impor­ta­des de l’Índia s’ha produït perquè s’hi havia obser­vat con­ta­mi­nació micro­bi­ana per sal­mo­nel·les (bac­te­ris patògens), per la qual cosa es refu­sa­ven par­ti­des a les fron­te­res de la UE. Per evi­tar-ho, els pro­duc­tors indis trac­ta­ven el sèsam amb òxid d’etilè, i roma­nien tra­ces en el pro­ducte. També feien el mateix amb lla­vors de gar­rofa, de les quals s’obté la goma de gar­rofí, addi­tiu ali­men­tari auto­rit­zat a la UE desig­nat com a E410. També s’ha tro­bat òxid d’etilè en pebre negre, cúrcuma, gin­ge­bre molt, espi­ru­lina ecològica en pols, cafè verd ecològic i alguns altres pro­duc­tes, pro­ce­dents de l’Índia, la Xina i Tur­quia, i en pro­duc­tes ela­bo­rats a l’Estat espa­nyol (pa amb lla­vors). Els con­trols euro­peus han fun­ci­o­nat rao­na­ble­ment.

Tant les auto­ri­tats sanitàries com algu­nes empre­ses afec­ta­des han divul­gat els números dels lots con­ta­mi­nats per adver­tir els qui n’hagues­sin com­prat i per faci­li­tar la seva reti­rada. Però per valo­rar el nivell real de risc de qual­se­vol tòxic cal con­si­de­rar la dosi i la freqüència d’expo­sició o ingestió. Les lla­vors de sèsam tenen un valor nutri­tiu interes­sant, i es fan ser­vir en bri­oi­xe­ria, pas­tis­se­ria, pans o gale­tes, en pro­por­ci­ons peti­tes. En el cas de la goma de gar­rofí dels gelats, es tracta d’un addi­tiu que, com passa amb els tex­tu­rit­zants, se sol tro­bar en pro­por­ci­ons supe­ri­ors a les d’altres addi­tius (con­ser­vants, colo­rants), però sem­pre força bai­xes. Per tant, la con­cen­tració en el pro­ducte final de l’òxid d’etilè és molt baixa. Les substàncies són tòxiques a par­tir de cer­tes quan­ti­tats (ja va dir Para­cels que “la dosi fa el verí”), però en el cas de les que són can­cerígenes hi ha cri­te­ris que esti­men que no hi ha dosis segu­res, perquè qual­se­vol quan­ti­tat pot afec­tar l’ADN i cau­sar un càncer. Tot i així, com ha posat en relleu Miguel Ángel Lurueña, científic i tecnòleg d’ali­ments i divul­ga­dor de temes ali­men­ta­ris, la pro­ba­bi­li­tat és molt baixa si només hem pres un gelat con­ta­mi­nat, de la mateixa manera que és evi­dent que el tabac és can­ce­ri­gen però no repre­senta ni molt menys el mateix risc haver fumat un dia una cigar­reta que ser una per­sona fuma­dora habi­tual.

A les carns a la brasa ben tor­ra­des es for­men com­pos­tos can­cerígens, però no és el mateix fer una bar­ba­coa de tant en tant que fer-ne cada dia o força sovint. És més, si algú aquests dies ha men­jat força gelats con­ta­mi­nats per òxid d’etilè, obli­dant que un gelat no és sim­ple­ment una lla­mi­na­dura sinó real­ment “un plat”, que cal con­su­mir amb mode­ració, amb tota segu­re­tat haurà sotmès el seu orga­nisme a un estrès més impor­tant per les quan­ti­tats sig­ni­fi­ca­ti­ves de calo­ries, sucres i grei­xos que haurà inge­rit que per l’even­tual efecte d’unes quan­ti­tats ben peti­tes d’òxid d’etilè. Una altra qüestió a con­si­de­rar és si cal anar sem­pre tan lluny per com­prar ali­ments o ingre­di­ents, ara que es reco­mana tant optar pels pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat, sobre­tot en el cas de les gar­ro­fes, un pro­ducte ben medi­ter­rani. A més, la Unió Euro­pea té unes nor­mes ali­mentàries molt estric­tes, que no tenen altres països, els quals les han de com­plir si volen que els seus pro­duc­tes es con­su­mei­xin al nos­tre con­ti­nent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia