Opinió

Francesc Cabana

Quadern d’economia

Els Sicre de Bellver

El món és petit. I ho vaig pen­sar quan vaig veure que el canal 2 de TVE ofe­ria un pro­grama amb el títol d’Agente Sicre, el amigo ame­ri­cano. El vaig conèixer, i espe­ci­al­ment el seu fill, i m’agra­da­ria expli­car el que és una anècdota per­so­nal que va lli­gada a un per­so­natge poc cone­gut de la nos­tra post­guerra. El meu pare, que era de Puig­cerdà, va anar a la fira de bes­tiar de Bell­ver de Cer­da­nya cap a l’any 1920 o 1921. Va tenir la mala sort que una mula li etzibés una guitza i el va dei­xar sense conei­xe­ment. Els seus com­panys cri­da­ren imme­di­a­ta­ment el metge del poble, que es deia Ricard Sicre, que el va aten­dre. La ferida, per sort, no va tenir més importància i tot va aca­bar bé.

Molts anys després, quan tre­ba­llava a Banca Cata­lana, vaig rebre la visita de dos xicots, que eren repre­sen­tants d’un banc ame­ricà. A mi m’agra­dava saber la pro­cedència de molts d’ells, ja que, com és ben sabut, els EUA són un veri­ta­ble puzle de la població mun­dial. Un d’ells tenia un cognom típica­ment escocès, però física­ment no sem­blava pas que vingués del nord del Regne Unit: tenia el cabell negre i llis i la pell més aviat col­rada. Tot es va acla­rir quan m’explicà que el seu avi era de la tribu che­rokee i que va can­viar el cognom indi pel del seu patró ame­ricà.

El segon em va dir que es deia Ricardo Sicre i també li vaig dema­nar la seva pro­cedència. Em va dir que el seu avi era català “d’un petit poble del Piri­neu que vostè no deu conèixer”. Com que conec bé el Piri­neu, hi vaig insis­tir; em va dir que era de Bell­ver. Vaig recor­dar de seguida la història del meu pare i la mula a la fira de bes­tiar. De la con­versa va sor­tir la història del seu pare, que va pas­sar de Bell­ver a for­mar part de l’alta soci­e­tat ame­ri­cana i euro­pea.

El seu pare, Ricard Sicre i Cerdà, va llui­tar al bàndol repu­blicà durant la Guerra Civil i, un cop aca­bada, va poder fugir del camp d’Arge­lers cap al Regne Unit i d’allí marxà cap als EUA, on entrà a for­mar part dels ser­veis secrets ame­ri­cans. Durant la Segona Guerra Mun­dial va fer d’espia dels ame­ri­cans con­tra els ale­manys. La pri­mera tasca va ser infil­trar-se a l’ambai­xada espa­nyola a Was­hing­ton per obte­nir infor­mació. Va tenir molt d’èxit en les seves mis­si­ons i va ser con­de­co­rat pels EUA i per França.

El 1948 tornà a Bar­ce­lona, per tre­ba­llar en una com­pa­nyia ame­ri­cana d’impor­tació i expor­tació, però de seguida va veure que els nego­cis es feien a Madrid. Acon­seguí por­tar a Espa­nya les franquícies de la Pepsi-Cola, del whisky JB i del Gre­site, ope­ra­ci­ons amb les quals s’enriquí i que li per­me­te­ren fer-se amb el més lluït de la soci­e­tat euro­pea i ame­ri­cana. A les fes­tes que orga­nit­zava a la seva finca de La Mora­leja con­vi­dava, a més d’alts càrrecs del govern fran­quista, artis­tes de Hollywood com ara Ava Gard­ner o Charl­ton Hes­ton, el torero Dominguín, Sal­va­dor Dalí o Nuréiev, entre d’altres. Era amic per­so­nal del príncep Rai­nier de Mònaco i de Grace Kelly i d’altres mem­bres de la reia­lesa i de la noblesa, als quals con­vi­dava a nave­gar al seu iot.

Tor­nem al Ricardo Sicre III que va venir al meu des­patx. Banca Cata­lana el con­tractà com a repre­sen­tant a l’ofi­cina de Lon­dres, de manera que ens vèiem sovint. Algun cop m’havia par­lat del seu pare, molt dis­cre­ta­ment. Resulta curiós que d’un metge de Bell­ver, en sortís un espia ame­ricà que lluità con­tra el règim nazi i que acabà fent-se un espai a l’alta soci­e­tat, i un repre­sen­tant ban­cari a Lon­dres, que par­lava el cas­tellà i ente­nia poc o molt el català. Con­ti­nuo sense saber la pro­cedència eti­mològica del nom Sicre. Si algú en té una idea...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia