Opinió

Anatole France i Rahola

El llibre és una petita joia que ens acosta al pensament del Nobel francès i la seva relació amb Carles Rahola

La Fun­dació Atrium Artis es defi­neix com un punt de tro­bada de sen­si­bi­li­tats amb vocació d’impli­car art, peda­go­gia i consciència social de manera oberta, ori­gi­nal i pecu­liar afa­vo­rint en tots els pro­jec­tes la recerca i el debat en la seva incidència en el món local. Són un grup de giro­nins que edi­ten lli­bres, orga­nit­zen expo­si­ci­ons, con­ferències, col·loquis, tertúlies i també con­vo­quen la beca Berta Casas per a inves­ti­ga­dors. També poden orga­nit­zar un viatge a Gra­nada per conèixer els esce­na­ris on es va criar i ins­pi­rar el poeta García Lorca o un cicle de con­ferències de l’arqui­tecte i his­to­ri­a­dor Miquel del Pozo sobre art, que s’estan fent a la Bibli­o­teca Car­les Rahola de Girona. En el seu patro­nat hi ha empre­sa­ris com Toni Bou i Daniel Navarro, Fran­cesc Cayu­ela, pre­si­dent del GEiEG, un comu­ni­ca­dor i publi­cista com Toni Igle­sias, artis­tes plàstics com Pep Admet­lla i Jordi Ama­gat o l’arqueòleg i docent Marc Lamuà. Han edi­tat lli­bres com el de Pius Puja­des amb il·lus­tra­ci­ons de Narcís Coma­dira, tra­duc­ci­ons de Tho­reau i altres de dedi­cats a la història del món publi­ci­tari. A finals de l’any pas­sat van edi­tar El jardí d’Epi­cur, l’obra d’Ana­tole France que va ser refe­rent de molts pen­sa­dors, també de casa nos­tra, de les pri­me­res dècades del segle pas­sat. El van pre­sen­tar a la Lli­bre­ria 22 i hi tor­nen dijous vinent a la Car­les Rahola. Aquest lli­bre és una tra­ducció de l’edició de Le jar­din d’Épicure publi­cada a París el 1922. El lli­bre, pri­mera edició en català, ha estat traduït per Manel Peris i està il·lus­trat per Elies Plana, que ha tin­gut cura de l’edició. Al marge de la tra­ducció hi ha una intro­ducció a l’autor francès de la his­to­ri­a­dora Rosa Maria Gil Tort, que ens pre­senta el per­so­natge i la visió que en tenia l’escrip­tor i peri­o­dista màrtir Car­les Rahola, un dels intro­duc­tors del pen­sa­ment d’Ana­tole France al nos­tre país. I també es repro­du­eix la con­ferència dic­tada per Car­les Rahola sobre Ana­tole France el 2 de març de 1928 al Cen­tre de Lec­tura de Reus i que va ser publi­cada a la Revista del Cen­tre de Lec­tura de la capi­tal del Baix Camp.

Aquest lli­bre és una petita joia que ens acosta a la figura de qui va ser premi Nobel de lite­ra­tura el 1921 i que es va impli­car a fons en l’afer Drey­fus. France és un dels autors clàssics fran­ce­sos més admi­rats arreu d’Europa i la publi­cació ens acosta la seva figura tan influ­ent fa cent anys i el paper que en això hi va tenir Car­les Rahola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.