Els àpats de Fires
Salvador Garcia- Arbós explora memòria i records dels passat a ‘Girona. Menjars de Fires’
Ja no sé si és la magdalena de Proust o l’efecte Ratatouille, però els canelons de Can Roca d’Esponellà (i els de La Roca Petita, per mi sempre La Pequeña) em transporten a la infància i als canelons de la mare. Hi pensava l’altre dia, compartint taula amb bons amics, a propòsit del que el xef Joan Roca va explicar en la presentació del llibre Girona. Menjars de Fires: els records de les aromes i els sabors de la infància ara ja no s’anomenen com l’autor de A la recerca del temps perdut, sinó com la pel·lícula de Pixar. El que sí que queda clar és que el llibre de Salvador Garcia-Arbós és magnífic, i alguna cosa més que un llibre per regalar, que també ho és. És un llibre per a la nostàlgia, però també de reflexió, va assegurar Joan Roca. És un homenatge a les mares, les àvies, les cuineres dels grans àpats de Fires, va dir l’alcaldessa Marta Madrenas. És una reivindicació dels productes de les nostres hortes i del Mercat del Lleó. És deliciós, però també un reconeixement al talent de les dones que es passaven hores per cuinar aquells àpats de Fires.
En Vador, amb qui vam compartir canelons, ha escrit molts llibres: Del volcà a la taula. Els fesols de Santa Pau, amb Tura Soler i fotos de Miquel Ruiz; el Llibre de l’allioli, Hortalisses de Catalunya, amb il·lustracions de Toni Llobet; La cuina empordanesa de les mestresses de Peralada, Cocottes, cazuelas y cacerolas, amb Paco Pérez, o El renaixement de la tonyina vermella, amb fotos de Francesc Guillamet, un dels millors fotògrafs del món en cuina gastronòmica. N’ha escrit d’altres i en prepara de molts interessants. Periodista d’aquesta casa durant vint-i-quatre anys, de formació enginyer tècnic agrícola, en Salvador Garcia-Arbós és un savi a qui podem llegir i escoltar parlant de gastronomia, política, religió i còmic, les seves especialitats. Però sap de tot i gairebé de tot té opinió. A Girona. Menjars de Fires ha reunit un gran equip: Pep Vila, Clàudia Bussés, el gran cuiner de plats tradicionals Abraham Simón, les fotos d’en Met, i les receptes de l’Eduard Bosch. L’any vinent per Fires, si Déu vol, sortirà un segon llibre. Unes obres imprescindibles impulsades per Joan Boadas i el seu Centre de Recerca i Difusió de la Imatge. Un llibre on hi surten moltes famílies gironines i el seu record dels àpats de Fires. Atenció, en Vador alerta: hem subcontractat la cuina! Un llibre que cal tenir a casa, i no només la gent de Girona!