Opinió

Tribuna

Des del castell de Morella

“Teixir fortes aliances amb valencians i balears és una forma intel·ligent per no quedar sols davant d’un Estat que sempre té la tendència a abolir les diferències i el pluralisme

He pas­sat un parell de dies a More­lla en els pri­mers freds hiver­nals, acom­pa­nyats del vent que gela l’alè i que sovint s’escampa terra endins, amb una certa hos­ti­li­tat, cap a les comar­ques de la Cata­lu­nya cen­tral. A la capi­tal dels Ports de More­lla es res­pira un cert opti­misme per l’allau de visi­tants de l’inte­rior que en aquests mesos de pandèmia han man­tin­gut el comerç i el turisme amb la mateixa inten­si­tat que abans de la covid. La colos­sal obra d’engi­nye­ria que està a punt d’aca­bar-se i que eli­mi­narà els revolts peri­llo­sos i ina­ca­ba­bles per arri­bar a aquesta ciu­tat emmu­ra­llada atan­sarà More­lla i tota la part de l’Alt Maes­trat a la plana de la part sep­ten­tri­o­nal del País Valencià. Rhamsés Ripollés succeí Ximo Puig com a alcalde de More­lla l’any 2011 i exhi­beix el dina­misme d’una població que amb poc més de 2.500 habi­tants és el cen­tre cul­tu­ral i econòmic d’un ampli ter­ri­tori que s’estén des dels límits de Terol fins a l’Horta de València. El valencià és la llen­gua habi­tual i en català m’adreço al públic que assis­teix a la con­ferència que m’han encar­re­gat mit­jançant un morellà insigne com Manuel Milián Mes­tre. Diguem-li com vul­guem, però el fet és que par­lem la mateixa llen­gua.

No sé si és casual o no, però el fet és que el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat Valen­ci­ana, Ximo Puig, alcalde de More­lla durant l’època més dura del PP d’Aznar, ha pro­mo­gut un atan­sa­ment econòmic, polític i cul­tu­ral amb Cata­lu­nya i les Illes cer­cant com­pli­ci­tats i des­fent malen­te­sos que havien carac­te­rit­zat les rela­ci­ons entre els reg­nes de l’antiga Corona d’Aragó. Ernest Lluch, catedràtic a la Uni­ver­si­tat de València durant uns anys, em deia sovint que calia refer les rela­ci­ons res­pec­tant les diferències però rea­fir­mant la per­so­na­li­tat d’uns ter­ri­to­ris que tenien una vella història comuna que l’hege­mo­nia cas­te­llana no havia pogut esbor­rar mal­grat l’intent cons­tant d’asse­gu­rar la uni­tat espa­nyola. A les tro­ba­des entre Pere Ara­gonès i Ximo Puig en els dar­rers mesos s’hi han d’afe­gir les que s’han produït amb la pre­si­denta de les Illes, Fran­cina Armen­gol, per inten­tar tro­bar punts en comú per tal d’arti­cu­lar la cre­ació de riquesa i pro­moure acti­vi­tats cul­tu­rals i polítiques que siguin un con­trapès al “Madrid és Espa­nya i Espa­nya és Madrid” d’Isa­bel Díaz Ayuso. No deixa de ser para­do­xal que aques­tes com­pli­ci­tats al més alt nivell entre Cata­lu­nya, el País Valencià i les Illes s’hagin produït en els anys en què la Gene­ra­li­tat cata­lana ha plan­te­jat una con­fron­tació amb l’Estat que una part de l’inde­pen­den­tisme manté sota la fórmula de la taula de diàleg.

Men­tre Pere Ara­gonès busca la manera d’arri­bar a una entesa de futur amb el govern de Pedro Sánchez, Ximo Puig ha plan­te­jat amb força dues qüesti­ons cab­dals com són un finançament autonòmic més just i l’acce­le­ració defi­ni­tiva del cor­re­dor medi­ter­rani que des­fa­ria d’una vegada per totes la visió radial de les comu­ni­ca­ci­ons penin­su­lars que fins ara han de pas­sar necessària­ment per Madrid. Puig demana un lide­ratge des­cen­tra­lit­zat en uns moments en què les rela­ci­ons entre valen­ci­ans, illencs i cata­lans podrien anar en la mateixa direcció rei­vin­di­cant la força de la riquesa econòmica i la iden­ti­tat cul­tu­ral expres­sada en una llen­gua comuna. No hi ha pre­ce­dents recents d’aquest atan­sa­ment entre els interes­sos com­par­tits per cata­lans, valen­ci­ans i bale­ars. Paga la pena apro­fi­tar-los en tot allò que sigui de l’interès comú. Els tres pre­si­dents coin­ci­dei­xen en la defensa de la llen­gua pròpia i tots tres com­par­tei­xen la neces­si­tat de posar fi a l’excep­ci­o­na­li­tat madri­le­nya que, a través d’impos­tos i dis­tri­bució dels pres­su­pos­tos, ha aca­bat fent de Madrid el vai­xell insígnia de l’Espa­nya cen­tra­lit­zada.

El plan­te­ja­ment de cata­lans, valen­ci­ans i bale­ars no té el mateix full de ruta. Tam­poc cal. El que sí que penso que s’ha d’apro­fi­tar des de Cata­lu­nya és la par­ti­ci­pació en els debats que poden enfor­tir el desen­vo­lu­pa­ment econòmic i el cul­tu­ral. Com deia dimarts Ximo Puig, Cata­lu­nya ha de tenir una presència activa en els debats que afec­tin els interes­sos pro­pis. No s’ha d’obli­dar, per exem­ple, que els ports de Bar­ce­lona i València com­pe­tei­xen en l’hege­mo­nia del trans­port marítim de la Medi­terrània. És un fet que aquest atan­sa­ment s’hagi produït en uns anys en què Cata­lu­nya ha cen­trat la seva acti­vi­tat política en un litigi amb l’Estat que encara no ha aca­bat. No hi ha una sor­tida fàcil ni ràpida. Les feri­des que ha dei­xat el procés no es cosi­ran d’un dia per l’altre. En tot cas caldrà refle­xi­o­nar sobre el què és millor i és pos­si­ble per a Cata­lu­nya a mitjà i a llarg ter­mini. Tei­xir for­tes ali­an­ces amb valen­ci­ans i bale­ars és una forma intel·ligent per no que­dar sols davant d’un Estat que sem­pre té la tendència a abo­lir les diferències i el plu­ra­lisme. Una aposta segura és l’enfor­ti­ment de l’eco­no­mia i la rea­fir­mació d’una cul­tura pròpia, oberta i uni­ver­sal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.