Editorial

Una fotografia reveladora

Les últimes eleccions al Parlament van proposar que la present legislatura a Catalunya fos una legislatura de diàleg, d’entesa i de pacte entre les forces independentistes, que per primera vegada havien reunit la confiança de més de la meitat de l’electorat català, un 52%. Passat més d’un any des d’aquells comicis, els representants electes d’aquest 52% i sobretot els partits polítics que tenen al darrere han demostrat a bastament que no estan a l’altura d’aquell encàrrec. Si alguna vegada una simple anècdota il·lustra i alhora alimenta acuradament la categoria, aquest és el cas de la incapacitat que van demostrar ahir els representants de Junts, d’ERC i de la CUP de compartir fotografia en el clam de la comunitat educativa contra la sentència del 25% de castellà a l’escola catalana. Més enllà de la pèssima gestió d’una situació puntual, que efectivament pot ser més o menys irrellevant, hi ha una cosa molt més seriosa com és la farsa d’una majoria, d’una coalició de govern i d’un lideratge polític, que no és capaç de posar l’interès general del país i els objectius que comparteixen per damunt dels interessos personals, partidaris o ideològics que legítimament poden defensar.

Quan els tres principals partits del catalanisme no són capaços de demostrar sintonia en un afer de país com és la defensa del català a l’escola; o quan les discussions, les desavinences i les punyalades acaben posant en perill el rumb i l’impuls d’un projecte col·lectiu que afirmen compartir, és legítim, també, preguntar-se si té gaire sentit compartir un govern. Si els líders de l’independentisme no semblen poder acordar el referèndum dels Jocs Olímpics d’hivern perquè discrepen en les comarques que l’han de votar, és molt difícil que algú els vegi capaços de pactar un referèndum d’autodeterminació amb l’Estat. Si no poden mantenir un front comú solidari contra la repressió de l’Estat en un cas com ara el de la ‘conspiració russa’, és extremament comprensible la decepció i la desmotivació de l’independentisme que retrata l’última enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.