Articles

L'espurna i el foc

Editorial

Durant la darrera visita de Joan Carles I a Girona un grup de persones es va manifestar contra la seva presència. Dos encaputxats van cremar una fotografia amb les efígies del rei i la reina. L’actuació de les forces d’ordre públic va ser impecable. Van evitar incidents amb una acció mesurada que no va donar lloc a actes violents. Però aquesta contenció no ha impedit una altra espiral.

A requeriment de la fiscalia, els Mossos van identificar un dels autors dels fets. Aquest incident ha provocat una polèmica molt més intensa a la premsa de Madrid que a la de Barcelona. A la capital de l’Estat les veus irades habituals han demanar “rigor i contundència” en l’aplicació de la llei.

El Codi Penal considera un delicte “les calúmnies o les injúries” contra el monarca, els seus avantpassats, els seus descendents i tot l’entorn de la família reial. I també utilitzar-ne la imatge per danyar el prestigi de la institució. Les penes que es poden aplicar en cas de delicte oscil·len entre els sis mesos i els dos anys de presó.

Cremar una efígie del rei pot ser considerat calúmnia, injúria o atac al prestigi de la corona? Aquesta ha estat l’opció de la fiscalia, tot i que el magistrat que porta el cas no sembla opinar exactament igual i ha decidit deixar anar sense càrrec el detingut. La crema d’un retrat pot ser un acte desafortunat i reprovable pel gest agressiu que implica, però, en tot cas, no passa de ser una protesta, un extrem de la llibertat d’expressió, sempre que no vagi acompanyat de cap intent d’agressió. Per tant, que pugui ser castigat amb una pena de presó és excessiu.

No és estrany que l’incident de Girona hagi donat lloc a una certa protesta social. Primerament van ser una cinquantena de persones en una nova concentració a Girona els qui van cremar més fotografies del rei i ara una campanya recull autoinculpacions com a mostra de solidaritat. També la justícia hauria de tenir en compte aquestes circumstàncies. Perquè una acció legal no pot produir uns efectes socials desmesurats i indesitjables.

Les institucions de l’Estat han de fer-se respectar des de la seva autoritat moral i no pas amb càstigs excessius que poden acabar provocant tot just l’efecte contrari. Convertir una espurna en un incendi és una mostra de greu inconsciència.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.