Opinió

La Toscana al Pla de l’Estany

El cuiner banyolí Pere Arpa és el nou xef executiu de Casa Anamaria, al veïnat d’Ollers, a Vilademuls

Vaig descobrir l’hotel Casa Anamaria atret perquè presentava com a nou xef executiu el cuiner banyolí Pere Arpa. I vaig quedar meravellat. Perquè Can Motes, la casa original del segle XIV a Ollers, municipi de Vilademuls, es va convertir el 2014 en un magnífic hotel. Una mansió clàssica francesa d’inspiració palatina amb uns jardins versallescos del paisatgista banyolí Martirià Figueras. Però sobretot per un paisatge que, de tan proper, ens és desconegut. Un Pla de l’Estany que pot passar ben bé per la Toscana. No m’estranya que aquest paisatge i Can Motes enamorés Olivier Mitterrand i la seva dona fa vint anys. L’editor, nebot de qui va ser president de la República Francesa, va parlar del seu projecte com d’una història d’amor a primera vista que li va costar deu anys de papers i obres i alguna intervenció com la del conseller Nadal, per fer realitat el seu somni, l’hotel i les vil·les Maria i Ana que l’acompanyen. Hi han passat xefs de primera, per l’hotel i els altres dos espais gastronòmics del complex. Però es va veure Mitterrand i el director de l’hotel, Jordi Compte, il·lusionats amb la incorporació de Pere Arpa. És una llàstima que l’any passat decidís tancar el seu propi establiment a Banyoles, Ca l’Arpa. Però és la vida. Ara es posa al davant d’un projecte que l’il·lusiona. Ell, que va aprendre de xefs com Martín Berasategui o Àlex Montiel, no oblida un dels primers xefs nostrats amb estrella, Joan Piqué, mort fa pocs mesos. En Pere va treballar amb en Joan a Castell d’Aro, al Cal Rei reconvertit en Joan Piqué. Hi tenia com a cap de cuina una persona que l’acompanya a Can Motes, Al-Alami. Després Pere Arpa va muntar El Rebost d’en Pere i va guanyar una estrella Michelin i dos sols Repsol que va mantenir 14 anys rebatejat com a Ca l’Arpa. Allà el va conèixer Olivier Mitterrand. Ara comparteixen projecte. En Pere, a la presentació, va voler oferir un homenatge a Joan Piqué. Ravioli de poma amb botifarra negra, botifarra dolça amb cansalada fumada, torradeta de cap de porc amb pebre verd i un verat amb una mena d’escabetx insuperable. Després els seus plats: sardines amb cigrons, mero amb verduretes, un tàrtar de vedella insuperable i una llebre a la cullera, una royale deliciosa. El producte del Pla de l’Estany hi és present: horta, aviram, caça, per oferir una cuina tradicional i representativa del Pla de l’Estany que lliga territori, cultura i producte de proximitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.