Opinió

Tribuna

Iraq, honor i llibres

“L’escriptora i fotoperiodista francesa Emilienne Malfatto parla en la seva primera novel·la, ‘Que et plori el Tigris’, de les conseqüències humanes dels damnificats d’una guerra

Un bon amic peri­o­dista que ha estat cobrint la guerra d’Ucraïna em va dir fa un temps que les guer­res s’obli­den quan els peri­o­dis­tes deci­dei­xen mar­xar del lloc dels fets. “No ens dei­xeu sols pre­ci­sa­ment ara”, li deia un ciu­tadà ucraïnès, al cap de dos mesos que esclatés el con­flicte. I és cert. Quan els peri­o­dis­tes mar­xen, quan els mit­jans de comu­ni­cació es dedi­quen a cobrir altres temes, quan les notícies dels pri­mers asset­ja­ments, assas­si­nats, atacs, comen­cen a per­dre inten­si­tat i visi­bi­li­tat, sem­bla que la notícia s’esfumi, fins al punt de fer-se gai­rebé invi­si­ble.

És cert que hi ha mol­tes notícies al món i que un mitjà de comu­ni­cació no pot man­te­nir els seus peri­o­dis­tes ate­nent única­ment un sol con­flicte. Seria ina­bas­ta­ble econòmica­ment i tam­poc seria just, tenint en compte que vivim en un món on hi ha tantíssims con­flic­tes armats, d’alguns dels quals ni tan sols no es parla. Però torno a la idea que el ciu­tadà ucraïnès va trans­me­tre al meu amic. “Què passa ara amb tots nosal­tres? Amb les nos­tres vides trun­ca­des? Amb les nos­tres dones i nens que han hagut de mar­xar i refu­giar-se en altres països? Ja no interes­sen a ningú, les nos­tres vides?”

El pit­jor d’una guerra no és la guerra en si, sinó el pati­ment humà que se’n deriva. El foto­pe­ri­o­dista espa­nyol Ger­va­sio Sánchez ho deixa molt clar quan ens diu que “la guerra és el pit­jor fracàs d’una soci­e­tat” i també: “Si en una cosa s’assem­bla una guerra a una altra guerra és en el pati­ment i el dolor humà.” Les con­seqüències d’una guerra poden ser devas­ta­do­res tant si par­lem del poble ucraïnès, sirià, afganès, sub­sa­harià o qual­se­vol altre poble. Perquè les guer­res com­por­ten dolor, fam, pati­ment, vio­la­ci­ons, cri­sis migratòries de tot tipus i seqüeles físiques i emo­ci­o­nals ina­bas­ta­bles. Històries huma­nes en les quals sovint no parem prou atenció i que aca­bem entre tots dei­xant de banda.

L’escrip­tora i foto­pe­ri­o­dista fran­cesa Emi­li­enne Mal­fatto ha gua­nyat el premi Gon­court 2021 amb la seva pri­mera novel·la Que et plori el Tigris (Edi­ci­ons 1984), que pre­ci­sa­ment ens parla de les con­seqüències huma­nes dels dam­ni­fi­cats d’una guerra. En aquest cas, l’escrip­tora pren com a pro­ta­go­nista una dona ira­quiana que s’ha que­dat emba­ras­sada sense estar casada i aquest fet l’abo­carà a ser víctima d’un crim d’honor. Segons explica l’escrip­tora, envi­ada com a cor­res­pon­sal per pri­mera vegada a l’Iraq el 2014, un dia va man­te­nir una con­versa amb un amic ira­quià a qui li va pre­gun­tar què pas­sa­ria si la seva ger­mana petita es que­dava emba­ras­sada sense estar casada i aquest li va res­pon­dre que l’hau­rien de matar. D’aquesta pre­missa argu­men­tal –real com la vida mateixa– neix una novel·la punyent amb una pro­ta­go­nista feme­nina sense nom que espera paci­ent que li arribi el seu càstig. Una mort espe­rada per tots els mem­bres de la pròpia família que ens con­vida a refle­xi­o­nar sobre la violència física i emo­ci­o­nal que patei­xen les dones. La història, nar­rada amb un estil poètic i alhora refle­xiu, uti­litza dife­rents nar­ra­dors, algun d’ells tan sublims com ara el riu Tigris. Un riu que ha vist les seves aigües tenyi­des de roig, que ha escol­tat els càntics i les pregàries de les dones, que coneix la vani­tat dels homes i que és tes­ti­moni silenciós de la mort ine­vi­ta­ble que s’apropa.

“Què passa amb les nos­tres dones que han estat vio­la­des, ultrat­ja­des?”, va pre­gun­tar el ciu­tadà ucraïnès al meu amic peri­o­dista. Doncs bé, històries com les que us comento aju­den pre­ci­sa­ment a no caure en l’oblit. L’oblit de les vícti­mes i els dam­ni­fi­cats de les guer­res. L’oblit dels qui patei­xen, plo­ren, callen o sen­zi­lla­ment volen recor­dar. Com la dona sense nom de la novel·la que espera impa­ci­ent el seu destí inqüesti­o­na­ble. O com tan­tes i tan­tes altres dones i homes reals que viuen en secret les con­seqüències devas­ta­do­res de qual­se­vol guerra, per gran o petita que sigui. Perquè com diu Ger­va­sio Sánchez “les guer­res no s’aca­ben quan ho diu la Viquipèdia”. I també: “En les guer­res hi ha sem­pre una violència explícita cap a les dones.” Sem­pre les dones. Recor­dem-les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.