Opinió

opinió

Càmeres a les escombraries

Com es calcula el reciclatge en les bosses que queden fora del contenidor intel·ligent?

El percentatge de la recollida selectiva a Catalunya està estancat. Al juliol, la mitjana se situava en un 46,6%, una xifra que no arriba a la fixada per la UE, que és del 50%, i que queda lluny del 60% que el govern s’ha proposat per al 2025. Cal, doncs, trobar solucions i incentius per fer que la ciutadania entengui i apliqui encara més la norma de les “tres erres”: reduir, reciclar, reutilitzar.

Els contenidors tradicionals no han aconseguit una evolució en el comportament dels ciutadans. I l’aplicació d’altres sistemes, com el “porta a porta“ o els contenidors intel·ligents, no està donant els resultats que s’esperaven. Perquè sí, als contenidors amb targeta, sí que es recicla... el que va a dins. Però com es comptabilitzen les bosses i residus que es deixen a fora? Segons l’Ajuntament, el sistema de contenidors intel·ligents va assolir un percentatge del 73% –som els millors d’Europa!– en els primers quatre mesos de servei, però reconeixia que un 15% dels residus es quedaven fora del contenidor... Un 15%? Siguem seriosos. Van comptabilitzar les bosses que es porten als carrers adjacents on no hi havia els smart containers? S’han passejat pels barris on els veïns, a través de les xarxes, no es cansen de denunciar l’acumulament de deixalles?

Perquè, a Girona, baixar les escombraries ja és una espècie de gimcana: depèn d’on visquis, et toca un desafiament o un altre. Si tens contenidors intel·ligents, has de desenvolupar un protocol d’organització, que com tot el que és ideal en teoria, a la pràctica, és farragós. I sí, hi deu haver qui és un ciutadà aplicat i compleix, però el mateix Ajuntament reconeix que el sistema no acaba de ser acceptat ni utilitzat del tot. I si vius al carrer on encara els recipients no han anat a escola i, per tant, no són intel·ligents, el problema és poder col·locar les teves deixalles fent equilibris, perquè els contenidors estan prenyats de residus que hi han portat els veïns d’altres vies. Un passeig de nit pel carrer Pare Claret ho pot confirmar.

S’ha fet una campanya de sensibilització. S’han posat multes i ara s’amenaça de posar càmeres. Ja només faltava això. No havíem aconseguit un 73%? Alguna cosa no lliga. Aquest juliol, l’Ajuntament de Girona ha adjudicat un nou contracte de neteja viària i recollida de residus de la ciutat. Va, ara sí. En aquest curs –en què hi ha eleccions municipals– tot se solucionarà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.