Opinió

Tribuna

La crisi energètica a Europa

“És difícil posar tothom d’acord, però cal una resposta conjunta a tota la UE que eviti posar altre cop en tensió totes les costures de la UE i de la zona euro

La Unió Monetària Euro­pea, la zona euro, es torna a tro­bar en una crisi com­pli­cada. Després d’una pri­mera dècada de tran­quil·litat, les cri­sis i els rep­tes a la moneda única euro­pea s’han anat suc­ceint: la crisi del deute públic de 2010-12, les difi­cul­tats per tirar enda­vant la impres­cin­di­ble inte­gració fis­cal, la recessió pro­vo­cada per la pandèmia. La cre­ació del pro­grama Next Gene­ra­tion-EU, un ins­tru­ment fis­cal per finançar la sor­tida de la crisi i afa­vo­rir alhora la tran­sició cap a una eco­no­mia verda, ha estat una molt bona notícia. Però la guerra des­en­ca­de­nada per la invasió russa d’Ucraïna ha fet evi­dent una altra debi­li­tat: el mer­cat energètic. A Europa el mer­cat energètic està molt frag­men­tat. A més, l’ener­gia és més cara que a mol­tes altres regi­ons del pla­neta. Del 2010 al 2020 els preus del gas a Europa eren dues o tres vega­des més alts que els dels Estats Units. Des de la invasió russa, ha arri­bat a estar deu vega­des més car.

L’aug­ment del preu del gas ha forçat els governs euro­peus a fer alguna cosa per pro­te­gir les famílies i les empre­ses. Les pri­me­res, espe­ci­al­ment les que tenen menys ingres­sos, tenen difi­cul­tats per fer front a les des­pe­ses per l’aug­ment de la inflació. Les empre­ses veuen com aug­men­ten els seus cos­tos energètics, en alguns casos fins al punt d’obli­gar-les a atu­rar l’acti­vi­tat. Els països euro­peus han aug­men­tat les seves reser­ves emma­gat­ze­ma­des de gas fins al 92%. També han fet un gran esforç per diver­si­fi­car les impor­ta­ci­ons de gas: si el 2021 el gas rus va ser el 41% del total, ara ha bai­xat fins al 10%. Però amb vista a l’any vinent, repe­tir l’aug­ment de reser­ves pot ser difícil perquè s’han fet amb gas rus, que ara ja no estarà dis­po­ni­ble. S’han ini­ciat cam­pa­nyes d’estalvi en el con­sum energètic, però hi ha el temor que tot això no sigui sufi­ci­ent.

El govern ale­many s’ha avançat i ha posat en marxa un pla de 200.000 mili­ons d’euros que, sumat a un de pre­e­xis­tent de 100.000 mili­ons, repre­senta el 8,4% del seu PIB. Serà un gran escut per pro­te­gir famílies i empre­ses de l’alça dels preus energètics. A Ale­ma­nya, la inflació ha arri­bat al 10,9%, el nivell més alts dels dar­rers 70 anys, i s’espera que l’eco­no­mia entri en recessió els pròxims mesos. D’acord amb el pla, el govern ale­many podrà fer una emissió de deute d’aquesta quan­ti­tat i uti­lit­zar els recur­sos gene­rats per garan­tir que els preu del gas i l’elec­tri­ci­tat no superin un deter­mi­nat nivell. Les aju­des seran tant per a empre­ses com per a famílies i el govern pagarà la diferència de preu a les empre­ses proveïdores d’ener­gia. L’actu­ació del govern és com­pren­si­ble si ens ado­nem de la gran dependència que la seva eco­no­mia té del gas en gene­ral i del gas rus en espe­cial.

Algu­nes veus, però, han qua­li­fi­cat el pla ale­many d’ego­ista. Afir­men que pot fer aug­men­tar el preu del gas per a d’altres països i, espe­ci­al­ment, cre­uen que tren­carà el prin­cipi d’igual­tat de con­di­ci­ons en un mer­cat únic. Les empre­ses ale­ma­nyes tin­dran uns cos­tos energètics con­si­de­ra­ble­ment menors i, per tant, serien més com­pe­ti­ti­ves sim­ple­ment per la més gran gene­ro­si­tat del seu govern. A més, els governs de països de l’est i del sud d’Europa es poden veure obli­gats a donar també sub­si­dis a les seves empre­ses, la qual cosa pot fet que aug­men­tin els seus cos­tos de finançament. En dar­rer terme, podria ser l’ori­gen d’una nova cri­sis de deute públic a la ZE.

És per això que cal una res­posta con­junta a tota la UE. La Comissió Euro­pea vol crear una estruc­tura per coor­di­nar la com­pra de gas en l’àmbit euro­peu i posar les bases per a acords entre països que per­me­tin obte­nir gas dels veïns en cas que a algun estat mem­bre se li aca­bin les reser­ves. El preu hau­ria de ser el preu mitjà dels dar­rers 30 dies en el mer­cat. També s’està dis­cu­tint la pos­si­bi­li­tat de fer com­pres con­jun­tes de gas per part de tots els països de la UE, cre­ant una mena d’unió energètica. Els governs de França, Itàlia, Espa­nya, Bèlgica, entre d’altres, són par­ti­da­ris d’impo­sar un preu màxim pel gas que es fa ser­vir per a la pro­ducció d’elec­tri­ci­tat. Aquest preu màxim s’hau­ria de basar en el preu del gas liquat que arriba en vai­xells. Caldrà també esta­blir les con­di­ci­ons perquè aquesta limi­tació del preu no eli­mini els incen­tius per estal­viar ener­gia en els moments d’escas­se­tat.

És difícil posar tot­hom d’acord, i el pacte no és immi­nent. Però és impres­cin­di­ble. Si no s’avança en aquesta direcció hi ha el perill que les difícils con­di­ci­ons d’aquest hivern i, espe­ci­al­ment, la recessió econòmica que es con­so­li­darà el 2023 obli­guin a cada govern a inten­tar curar la ferida pel seu compte. Això posa­ria en tensió totes les cos­tu­res de la UE i de la zona euro. Un esce­nari de crisi exis­ten­cial simi­lar a l’expe­ri­men­tat amb la crisi del deute públic entre 2010 i 2012 i que cal evi­tar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.