Opinió

Tribuna

Amb bacallà

“Al cap de tants anys, acabo de rebre el volum cinquè de la ‘Història de la cuina catalana i occitana’, del valencià Vicent Marquès i Carbonell, nascut el 1950 en una barraca d’Horta, pintada de blanc

Vaig néixer un 5 de gener del 1940. El segon dels futurs sis ger­mans. Vivíem al bar­ce­loní barri de Vall­carca, a tocar del Parc Güell. El pare era impres­sor, a la Pal·las, A.G., a Gràcia: tota la família vivíem dels resul­tats posi­tius, o sigui dels ingres­sos, de la seva feina… i d’una mare, que havia nas­cut a Sant Feliu de Guíxols, i era filla d’un advo­cat, magis­trat de l’Audiència de Bar­ce­lona. Doncs bé: en aquells temps sobre­vivíem gràcies al raci­o­na­ment, mal­grat les tram­pes dels que el ges­ti­o­na­ven. La mare se les empes­cava per com­ple­tar la nos­tra ali­men­tació: molts matins, a pri­mera hora, bai­xava fins al mer­cat de Gràcia per com­ple­tar ‘la nos­tra dieta. Un dels eixos de la qual era el bacallà… quan encara no s’havia con­ver­tit en una pro­posta massa i massa cara. He de dir que, des d’ales­ho­res, soc un ena­mo­rat del bacallà, recon­ver­tit, pels bons cui­ners, en plats que esti­mu­len a con­ti­nuar vivint… sense cabòries del tot inne­cessàries, tan pròpies dels debats par­la­men­ta­ris (i sé de què parlo).

Al cap de tants anys, acabo de rebre el volum cinquè de la Història de la cuina cata­lana i occi­tana, del valencià Vicent Marquès i Car­bo­nell, nas­cut el 1950 en una bar­raca d’Horta, pin­tada de blanc. L’amic Marquès va fer molts anys fei­nes al camp fins que es va posar a tre­ba­llar com a cui­ner. I, alhora, com a escrip­tor: el vaig conèixer, pre­ci­sa­ment, pels seus arti­cles al nos­tre Avui. El 1990, amb Nit de foc, obte­nia el premi Ciu­tat de València. I el 2006, publi­cava Un quilo de coca. I des d’ales­ho­res no ha parat de publi­car lli­bres amb referències al men­jar i al beure i a la cuina, en gene­ral. Recordo uns quants títols: Les millors coques dol­ces cata­la­nes, El vi als Països Cata­lans, Les sal­ses, Els millors arros­sos valen­ci­ans.

Des de fa anys, i dedi­cat única­ment a l’escrip­tura, ens ofe­reix volums sòlids, de molt pes i de molta teca (literària), amb el títol genèric: Història de la cuina cata­lana i occi­tana, obra de la qual acabo de rebre el cinquè volum que m’ha impo­sat cadena perpètua de lec­tor malaltís… ni que sigui per l’atenció que dedica a dos de les meves obses­si­ons vitals: El bacallà i Els peus de porc.

¿Que per qui­nes raons li ator­ga­ria l’Oscar? Ni que sigui per tres: pri­mera, la seva geo­gra­fia gas­tronòmica recu­pera no sola­ment els ara tan obli­dats Països Cata­lans, sinó també Occitània; segona, el suport de la poe­sia popu­lar refe­rida a un fet tan impor­tant com és el de men­jar i beure, que d’altres volen fer xixina o un ele­ment més de pecat; ter­cera, que ens demos­tra que la cuina no és un tema per a figu­res enal­ti­des de la cuina i de la gas­tro­no­mia en gene­ral, sinó una pràctica quo­ti­di­ana que ha de ser a l’abast de més i més i més per­so­nes… (Con­sell: fugiu de les per­so­nes que, en nom de no sé qui­nes filo­so­fies malal­tis­ses, mal­par­len del men­jar i del beure. Ep! I allu­nyeu-vos, també, dels que abu­sen del men­jar i el beure, con­ver­tit en obsessió. Ho deien els nos­tres besa­vis romans: ne quid nimis.

Sug­ge­reixo un joc, abans o després de pair els resul­tats d’un cui­ner que hagi fet cas a les pro­pos­tes de Vicent Marquès: que repe­teixi, amb una pro­posta paral·lela a la tri­ada. Apas­si­o­nat com soc dels peus de porc, m’entu­si­asma que aquest lli­bre en pro­posi prop de trenta recep­tes. Els ben asse­guro que m’hi posaré. En lloc d’amun­te­gar mala llet, o dub­tes catastròfics pro­pis del que he estat prac­ti­cant tants i tants anys –és a dir: de les reu­ni­ons de tota mena– em dedi­caré, cada tres dies, a assa­bo­rir una recepta dife­rent o de bacallà o de peus de porc. I ence­taré un qua­dern per redac­tar les sen­sa­ci­ons d’un català que fa vint anys i escaig que viu a Madrid… i que es pro­posa recu­pe­rar punts àlgids de la seva vida que tenen a veure amb l’art del men­jar i del beure (que els catas­tro­fis­tes de mala llet, o d’ignorància no sé si cul­pa­ble, pre­di­quen amb aires de recu­pe­ració de la puresa (¿?) de la nos­tra vida com a ciu­ta­dans sense fums.

Un cop més: gràcies, Vicent Marquès!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia