Opinió

Keep calm

Bones notícies

La set­mana pas­sada hi va haver una bona notícia, sí.

Con­cre­ta­ment la que diu que un equip de científics suïssos de l’Escola Politècnica Fede­ral de Lau­sana han acon­se­guit que nou paraplègics tor­nin a cami­nar gràcies a una teràpia expe­ri­men­tal que com­bina la reha­bi­li­tació física amb l’esti­mu­lació elèctrica de la medul·la espi­nal. Diu la notícia que els efec­tes de la teràpia van ser imme­di­ats i que es van man­te­nir durant els cinc mesos poste­ri­ors al trac­ta­ment.

L’equip el lide­ren el neu­ro­ci­entífic Grégoire Cour­tine i la neu­ro­ci­rur­gi­ana Jocelyne Bloch, que ja havien acon­se­guit dues vega­des abans aquests resul­tats. Però el que ara han fet ha estat iden­ti­fi­car els meca­nis­mes que han fet pos­si­ble que els lesi­o­nats recu­pe­rin la marxa. Con­cre­ta­ment, han des­crit les neu­ro­nes de la medul·la espi­nal que són clau perquè les per­so­nes tor­nin a cami­nar. I, entenc, no són les matei­xes que abans, perquè una lesió medul·lar can­via el sis­tema nerviós de manera des­con­tro­lada. Per tant, es tracta d’afa­vo­rir una acti­vació útil de les noves neu­ro­nes impli­ca­des.

Als nou volun­ta­ris els han implan­tat 16 elèctro­des a l’esquena, sobre la medul·la, con­nec­tats a un ordi­na­dor que dona l’ordre perquè els elèctro­des eme­tin impul­sos ner­vi­o­sos que recon­nec­ten el cer­vell amb les cames. Josep Maria Tor­mos, direc­tor de recerca de l’Ins­ti­tut Gutt­mann, parla de 10 o 15 anys perquè aquesta solució esti­gui a l’abast de tot­hom. Tant de bo en siguin menys. Cada any hi ha entre 40 i 80 casos de lesió medul·lar per milió d’habi­tants. Un pati­ment ini­ma­gi­na­ble per a milers de per­so­nes. Cami­nar dona vida, dona ale­gria.

Així que sí, aquesta és la notícia de la set­mana, la que dona espe­rança a milers de per­so­nes. No ho és tant una solució judi­cial a la carta que afecta qua­tre gats que fa cinc anys que bus­quen sal­var el cul polític i sobre la qual hem ini­ciat una bata­lla pel relat des de fa una set­mana. O des de fa cinc anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.