Opinió

opinió

Les dones de les Saques

L’ascensor social era una màquina que deixava les mans amb olor de gasoil

El 1952 hi va haver un incendi pro­vo­cat a la fàbrica de les Saques . En una foto­gra­fia del fons de l’Arxiu Comar­cal del Pla de l’Estany se les veu recu­pe­rant el jute que no s’havia cre­mat. Són les tre­ba­lla­do­res i som­ri­uen al fotògraf arre­ple­gant amb les mans, com qui ha collit fulla­raca, aquesta fibra amb la qual l’empresa més impor­tant de la Banyo­les del segle XX con­fec­ci­o­nava sacs. Era el negoci de la família Gim­fer­rer i les dones hi van ser un pun­tal. Elles als telers i els homes, encar­re­gats. Dels 554 emple­ats del 1937, 427 eren dones. Durant els sei­xanta, les Saques tenia vora 700 tre­ba­lla­dors. Per la Verge de Mont­ser­rat hi havia festa; era la patrona de la fàbrica. En un men­ja­dor, les obre­res s’escal­fa­ven el dinar abans de tor­nar al torn i, un cop fetes les hores, cap a cosir, perquè era el que tocava, bro­dar coi­xi­ne­res per al casa­ment. No hi havia més opci­ons. L’ascen­sor social era una màquina que et dei­xava les mans amb olor de gasoil i men­tre feies pun­ta­des al que havia de ser el teu aixo­var sen­ties la flaire dolça de l’amiga que tre­ba­llava a la Tor­res i escam­pava aque­lla olor de Nadal, de xoco­lata. O la que feia mit­jons a Can Mol­fort’s i la que tre­ba­llava l’espart a Can Castañer.... La mare, l’àvia, la tieta… més d’una gene­ració de famílies del Pla de l’Estany està vin­cu­lada a les Saques.

El 1939, la família Gim­fer­rer es va tro­bar la casa buida. Jordi Gim­fer­rer tenia sis anys i recorda que el pare va com­prar un pai­satge de l’estany a Manel Pigem i Ras. Així ho expli­cava al també pin­tor Anto­nio Tor­res Molina. El qua­dre de Pigem és sig­ni­fi­ca­tiu perquè és la des­co­berta artística pel fill petit dels Gim­fer­rer, que fa una set­mana s’emo­ci­o­nava en lle­gar la seva col·lecció d’art, tan eclèctica com vital, atre­so­rada amb la brúixola interna del que se sent i no tant amb l’ull de nego­ci­ant d’un mar­xant. “És vos­tra”, deia amb els ulls humits, perquè “és un home­natge” a totes les famílies de les Saques. L’art té un valor dife­rent al del bit­llo-bit­llo, que mane­ja­ven els comp­ta­bles de sacs de jute. És tan intan­gi­ble com imme­su­ra­ble i una aposta segura, que sobre­viu a cri­sis. No hi ha ras­tre de la Banyo­les de les fàbri­ques llet­ges on feia el jor­nal mig poble. No en recor­dem ni la silu­eta urbana, un fan­tasma que inten­tem recom­pon­dre on hi ha case­tes uni­fa­mi­li­ars amb jar­di­nets. Ara l’herència de les Saques és una altra. No és de pas­sat, sinó de futur. No és una ombra fosca per tor­nar enrere, sinó llum per aga­far embran­zida, un pig­ment en un oli d’en Pigem, la pri­mera fiblada sur­re­a­lista de Dalí o el pri­mer retrat que Picasso va fer a Els Qua­tre Gats...i tot això per­tany als des­cen­dents de les dones que es van esllo­mar a la fàbrica perquè el futur fos millor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.