Opinió

A la tres

‘Tiktokers’ o espiats

“És paradoxal que el món limiti TikTok i aquí maldem perquè s’hi usi el català, o que el govern adopti una moratòria en la cibervigilància quan és l’Estat qui l’espia

La tecnologia avança a una velocitat inabastable per a la dinàmica legislativa i normativa social, fins i tot per a l’estatal. Ja no diguem per a les administracions autonòmiques o per a les llengües oficials sense el suport d’un estat al darrere, com el català. El govern mira de facilitar la traducció al català a l’aplicació de vídeos TikTok, començant per la publicitat, per tal que aviat es pugui emprar en el menú de subtitulació i a la interfície. Perquè la millora de la llengua entre els joves i el món audiovisual és un dels objectius de la política lingüística. La promoció coincideix amb el fet que cada cop més estats limiten l’ús de TikTok en aparells de l’administració, per evitar la fuga de dades o, directament, l’espionatge. Austràlia, la Gran Bretanya, els països nòrdics... La llista dels que limiten la xarxa xinesa és llarga, liderats per l’amenaça de prohibició dels Estats Units. Alhora, el govern anunciava ahir que adoptava una moratòria en l’ús de tecnologies de cibervigilància. Espero que fins ara no hagués fet cap ciberseguiment als ciutadans, suposant que en realitat el que decideix el govern és adherir-se a la Declaració de Ginebra, que recomana a les administracions no emprar aquestes eines i restringir-ne i regular-ne l’ús amb més garanties i rigor que les actuals. No deixa de ser curiós que aprovi mesures contra programaris com el Pegasus quan qui s’hi hauria de comprometre és el govern de l’Estat espanyol, que mitjançant el CNI ha espiat membres del govern català amb aquest sistema. I encara més quan un jutjat de Barcelona reclama a l’executiu estatal que desclassifiqui les dades de l’espionatge a dos diputats d’ERC.

Contradiccions, atiades, com en moltes altres situacions, per la tecnologia i el seu ús sense aturador. No vull ni pensar què n’acabaran fent els governs quan apliquin la intel·ligència artificial, tot i que potser gestionarien millor la sequera, la presidència del Parlament, les pensions, la inflació, el preu de l’energia i la coincidència d’esdeveniments per Sant Jordi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.