Opinió

opinió

XAVIER FERRER

L’economia que ens queda

S’hauria de gestionar l’economia amb polítiques que reduïssin les desigualtats i garantissin l’ocupació i salaris dignes, especialment per als joves

És evi­dent que els efec­tes de la covid-19 i la guerra d’Ucraïna són molt per­ju­di­ci­als per a la soci­e­tat i també per a l’eco­no­mia. Per ges­ti­o­nar la pandèmia es varen pren­dre deci­si­ons que afec­ta­ven l’eco­no­mia dels estats, de les empre­ses i de la ciu­ta­da­nia. Hem obser­vat com els governs des­ti­na­ven diners per pal·liar la paràlisi econòmica moti­vada per l’atu­rada de d’acti­vi­tat empre­sa­rial, degut a l’obli­gació de que­dar-se a casa, fet que va gene­rar incre­ments de deute públic i més dèficit. Pel que fa a la Unió Euro­pea, es va apro­var el pla Next Gene­ra­tion EU, amb 750.000 mili­ons d’euros, finançats amb deute comu­ni­tari, des­ti­nats a faci­li­tar la sor­tida de la crisi moti­vada per la covid-19, dels quals 140.000 mili­ons són des­ti­nats a l’Estat espa­nyol, la mei­tat en trans­ferències i l’altra mitat en crèdits tous, amb la fina­li­tat de sor­tir de la crisi i alhora moder­nit­zar el país, bàsica­ment en dues línies d’actu­ació com són la digi­ta­lit­zació i la sos­te­ni­bi­li­tat.

Tot anava ben enca­rat, però la guerra d’Ucraïna ho va tor­nar a torçar tot, difi­cul­tant la sor­tida de la crisi, amb incer­tesa gene­ral i incre­ments de preus de l’ener­gia, que ha pro­vo­cat una alça dels preus en gene­ral, situ­ant la inflació al vol­tant del 10% en els pit­jors moments. Acci­ons cor­rec­to­res, com pujar els tipus d’interès, comen­cen a donar resul­tats, amb la lleu bai­xada de la inflació i amb dades d’ocu­pació rao­na­bles. I si ens fixem en les pre­vi­si­ons del Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal, podem con­si­de­rar que l’eco­no­mia, len­ta­ment, anirà crei­xent. Caldrà més esta­bi­li­tat i bona gestió de l’ener­gia perquè Ale­ma­nya recu­peri la vita­li­tat empre­sa­rial i torni a ser el motor de la UE.

Hem d’espe­rar que el Banc Cen­tral Euro­peu con­tinuï tenint un com­por­ta­ment de suport a l’eco­no­mia i prin­ci­pal­ment de con­tenció de la inflació per sota del 2%, que és el seu objec­tiu prin­ci­pal. De fet, si mirem en pers­pec­tiva els dar­rers anys, obser­va­rem que quan sortíem de la greu crisi del 2008 ens ha arri­bat la pandèmia i, tot seguit, la guerra d’Ucraïna, i actu­al­ment la crisi bancària a Suïssa i a Sili­con Valley, a més d’una certa ines­ta­bi­li­tat interna als EUA. Tot ple­gat fa pen­sar que estem ins­tal·lats en una situ­ació d’incer­tesa i crisi per­ma­nent, fet que obliga gover­nants i actors empre­sa­ri­als a ges­ti­o­nar i pren­dre deci­si­ons sense la pre­uada esta­bi­li­tat. Sigui com sigui, per acon­se­guir con­fiança, con­vin­dria que es trobés una solució a la guerra d’Ucraïna, fet que seria balsàmic per a l’esta­bi­li­tat econòmica.

A més, s’hau­ria de ges­ti­o­nar l’eco­no­mia amb polítiques que reduïssin les desi­gual­tats i garan­tis­sin l’ocu­pació i sala­ris dig­nes, espe­ci­al­ment per als joves. Evi­tar el frau fis­cal i tro­bar l’equi­li­bri de com­petència i regu­la­dor per a les grans empre­ses tec­nològiques, sovint més pode­ro­ses que alguns estats, també com­por­ta­ria esta­bi­li­tat econòmica gene­ral i con­fiança entre la ciu­ta­da­nia. I també valo­rar la pos­si­bi­li­tat de pro­duir pro­duc­tes essen­ci­als, que abans de la pandèmia es com­pra­ven a fora, ser­vi­ria per garan­tir el benes­tar de la ciu­ta­da­nia, davant de futu­res cri­sis. Si anem en aquesta direcció acon­se­gui­rem una eco­no­mia esta­bi­lit­zada i garan­tista per a la ciu­ta­da­nia de la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.