Mirades
Jordi Grau
Caula, el sastre dels embotits
Joaquim M. Caula és un empresari que sempre ha cregut en l’exportació i que ha participat de la vida empresarial gironina
Així és com s’anomenen Caula Aliments al seu web corporatiu perquè fan comandes i productes a mida.. Joaquim M. Caula i Pardás, el responsable d’aquesta empresa familiar, ha rebut recentment la medalla al Treball President Macià per la seva dilatada trajectòria empresarial. És una de les cares més conegudes en el món empresarial gironí perquè ha tirat endavant l’empresa, però també perquè ha participat de múltiples activitats en diverses organitzacions empresarials de casa nostra. Als anys 70 va ser membre de la junta de l’Associació d’Industrials de la Carn de Girona, que va acabar presidint durant dinou anys. També va ser cofundador de la patronal FOEG i membre de la seva junta durant vint anys. Però sobretot a la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Girona, a la qual pertany, i de la qual durant vint anys ha estat vicepresident. També ha treballat per ajudar petites empreses a exportar com a responsable del consorci exportador Girona Food. Per tot això, el 2010 va ser escollit millor empresari gironí.
Caula Aliments és una empresa amb molta història. La va fundar un cansalader que treballava al carrer Santa Eugènia, Joaquim Pardás Vidal. El 1939 va fer construir la fàbrica i el domicili familiar al pont de la Barca, l’edifici noble construït per l’arquitecte Ignasi Bosch i Reig, a poca distància del restaurant on es va casar Dalí i que fins fa poc era l’Asador de Can Manolo. D’allà sortien fuets, llonganisses i botifarra catalana. Anys després va ser el nebot qui es va fer càrrec de la fàbrica. Emili Caula Quintanas també va ser una persona ben coneguda a la ciutat. President del GEiEG que va fer construir Sant Ponç, alcalde de Sant Gregori i regidor de Girona, entre altres activitats.
Joaquim M. Caula, la tercera generació, va entrar amb catorze anys a l’empresa familiar, de la qual va ser nomenat gerent el 1976. L’expansió va venir primer del mercat local a l’espanyol i després, el 1989, es va internacionalitzar. Les instal·lacions inicials van ser aviat ampliades fins que el 2011 van inaugurar una nova fàbrica de 10.000 metres quadrats a Sant Gregori. Des del 1992 va entrar la quarta generació, primer en Xavier i l’Eduard Caula, director tècnic i cap de vendes, i posteriorment en Ricard Caula, que porta el tema comptable i de màrqueting.
A l’embotit tradicional hi van afegir tapes snack i també es van especialitzar en productes amb certificat Kosher i garantia Halal. Darrerament han tret al mercat MónSa, una línia sostenible que anuncien “per a un món verdurament millor”. És una línia d’hamburgueses casolanes de verdures fetes amb productes de proximitat, que van llançar al mercat durant el Fòrum Gastronòmic de Girona. Els tres germans Caula, que ara dirigeixen l’empresa, enfoquen la companyia a ser també una “xarcuteria de verdures”. Una altra manera de menjar verdures i rebaixar la petja d’aigua i CO2, fent consumir fibra, un element amb molts beneficis per a la salut. Aquestes hamburgueses, que he provat, no imiten la carn, sinó que s’elaboren a partir de verdures cuinades, sense aigua i per evitar conservants i additius es comercialitzen congelades.