opinió
El problema Puigdemont
Demà serà pública la decisió de la justícia europea que dirà si el president Puigdemont i els consellers Comín i Ponsatí mantenen la immunitat com a eurodiputats. Fa més d’un any que tenen immunitat provisional. Demà el Tribunal de la UE decidirà encara que hi haurà opció a un darrer recurs.
La direcció de Junts serà a Brussel·les per fer costat a Puigdemont i als consellers quan es farà publica la sentència a Luxemburg. És previsible que es filtri hores abans. L’independentisme i la judicatura avancen que la sentència serà plena de matisos, fet que provocarà que es mantinguin a Bèlgica esperant un retorn en millors moments. La sentència destacarà els drets humans i els drets dels eurodiputats, però també que els estats de la UE són sobirans per fer allò que creguin convenient en matèria de justícia. És a dir, una ambigüitat entre estats i Unió que farà que els perjudicats decideixin quedar-se on són i puguin estalviar-se la presó espanyola. Si l’alt tribunal retirés la immunitat, això només serviria perquè el jutge Llarena pogués tramitar noves euroordres que fa temps van quedar caducades.
Poques esperances que la sentència resolgui el problema Puigdemont mentre Pedro Sánchez passeja més que mai la marca Espanya per Europa com a president de torn de la UE i a menys de vint dies d’unes eleccions que pot perdre i després de les quals pot necessitar els independentistes per no quedar una llarga temporada a l’oposició. Puigdemont és un maldecap ara per a Pedro Sánchez i ho serà per als qui vinguin, i solament es podria resoldre en una veritable taula de diàleg on hi hagi veritables ganes de resoldre els fets del 2017.