Opinió

Tribuna

La ingenuïtat

“Que el procés independentista que s’havia iniciat amb el “volem votar” acabi amb crides a l’abstenció és la confirmació d’una seqüència política que mai no va fugir de la ingenuïtat
“La candidesa amb la qual es va conduir la causa independentista encara ha de ser purgada a un nou nivell

Que el procés inde­pen­den­tista que s’havia ini­ciat amb el “volem votar” acabi amb cri­des a l’abs­tenció a les elec­ci­ons espa­nyo­les pro­mo­gu­des, per exem­ple, per la direcció de l’Assem­blea Naci­o­nal Cata­lana repre­senta la con­fir­mació de tota una seqüència política que mai no va fugir de la ingenuïtat. És pro­ba­ble que ni la soci­e­tat cata­lana ni encara menys la classe política que va lide­rar el camí cap a l’1 d’octu­bre encara no hagi pro­ces­sat que ni tan sols a l’Europa occi­den­tal i en un con­text supo­sa­da­ment pacífic i democràtic no hi pot haver una secessió sense con­flicte ni sacri­fici.

La com­pleta deso­ri­en­tació del movi­ment tant en les seves bases com en els seus qua­dres, la manca de res­pos­tes sobre quin camí pren­dre, les llui­tes inter­nes, la frag­men­tació i l’aban­do­na­ment de la causa són al meu parer expres­si­ons d’aquesta inca­pa­ci­tat per assu­mir la rea­li­tat política. I la rea­li­tat és que no hi ha alter­na­tiva a una inde­pendència dura si es vol man­te­nir la nació. Per bé que les deficiències en el pro­jecte cul­tu­ral i lingüístic del cata­la­nisme ja eren evi­dents a l’inici de la dècada pas­sada, el salt enda­vant que es va pre­ten­dre encara par­tia d’una con­fiança en la for­ta­lesa i en el caràcter majo­ri­tari i inte­gra­dor de la comu­ni­tat naci­o­nal, una majo­ria, que era la que volia expres­sar-se al vol­tant d’un objec­tiu específic i que era supo­sa­da­ment tan rotunda que no podia ser fre­nada amb ele­ments coac­tius.

D’ençà del 2017 hem vist no sols que amb una apli­cació lleu d’aquests ele­ments coac­tius per part de l’Estat espa­nyol n’hi havia prou per ate­mo­rir la població i espe­ci­al­ment els seus diri­gents polítics, sinó que des­ba­lles­tat l’objec­tiu de l’estat sobirà la nació s’esco­lava entre els nos­tres dits. Ni inde­pendència, ni llen­gua, ni cul­tura, ni cohesió. En fallar el marc polític que havia de con­ver­tir el sis­tema lingüístic i cul­tu­ral en hegemònic, un horitzó al qual ja s’havia renun­ciat d’entrada pre­ci­sa­ment per por d’inqui­e­tar aquells que mai no s’havien sen­tit inte­grats a la comu­ni­tat, ens vam abo­car a aquesta ali­e­nació i a aquesta divisió que porta a l’eva­po­ració del vin­cle naci­o­nal. Així, en aquest cicle funest de renúncies a la iden­ti­tat i a l’ideal de la lli­ber­tat pro­pi­ciat pels ges­tors de les ins­ti­tu­ci­ons després de 2017, pot­ser sols con­tra­res­tat per ges­tos com la sor­tida de Junts del govern de la Gene­ra­li­tat la tar­dor de 2022, hem arri­bat al punt que l’alter­na­tiva als par­tits tra­di­ci­o­nals no és ni la llista cívica, ni l’ANC 1 o l’ANC 2, sinó l’espai que repre­sen­ten la Sílvia Orri­ols i el Front Naci­o­nal de Cata­lu­nya, els quals, així mateix hereus de la citada ingenuïtat, pre­fe­rei­xen car­re­gar els neu­lers con­tra una comu­ni­tat mar­gi­nada i empo­brida que con­tra els veri­ta­bles poders que ame­na­cen la con­tinuïtat de la cata­la­ni­tat.

Però la can­di­desa amb la qual es va con­duir la causa inde­pen­den­tista encara ha de ser pur­gada a un nou nivell. Un dels pecats ori­gi­na­ris que expli­quen la pre­sent con­fusió rau en la il·lusió d’impul­sar un movi­ment d’eman­ci­pació naci­o­nal i, alhora, col·locar qua­dres a les ins­ti­tu­ci­ons de l’auto­no­mia espa­nyola. Ha estat sota aquesta pre­missa, impen­sa­ble si com­pa­rem el procés català amb d’altres naci­ons que efec­ti­va­ment han cul­mi­nat una secessió, que s’han gene­rat les con­tra­dic­ci­ons més abo­mi­na­bles, com ara la d’emblan­qui­nar el PSC i la repressió amb pac­tes a les dipu­ta­ci­ons pro­vin­ci­als, con­sells comar­cals i diver­sos ajun­ta­ments entre aquest par­tit i les for­ces inde­pen­den­tis­tes. Algú s’ima­gina el Congrés Naci­o­nal Indi tot pac­tant amb els britànics la gover­na­bi­li­tat d’Uttar Pra­desh en ple con­flicte d’inde­pendència?

Doncs bé, la següent fase deri­vada d’aquesta inca­pa­ci­tat d’aban­do­nar l’auto­no­misme per part dels actors inde­pen­den­tis­tes serà que l’espa­nyo­lisme forçarà que les aban­do­nin. Ho faran per la via expe­di­tiva d’un nou 155 o a través d’una mani­o­bra elec­to­ral que inciti, ja que no se sor­tirà de l’auto­no­misme, a votar aquells que poden ges­ti­o­nar amb més eficiència les engru­nes de l’auto­go­vern (una pos­si­bi­li­tat que la cam­pa­nya inde­pen­den­tista per l’abs­tenció ser­veix en safata). Altra­ment dit: que el país no serà gover­nat per les clas­ses mit­ja­nes i altes de la comu­ni­tat naci­o­nal, sinó que serà direc­ta­ment coman­dat des de Madrid en un marc espa­nyol d’assi­mi­lació. Espe­rem que, si això s’esdevé, s’enceti la reacció, però també que aquesta reacció no arribi quan ja siguem una clara mino­ria dins el nos­tre propi ter­ri­tori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.