Opinió

Memòria d’un instant

Egmont

“Un dels escrits més ambiciosos de Goethe, pel fet de definir la condició humana a través de la recerca de la llibertat i de com un poble avantposa qualsevol altre objectiu per assolir aquesta condició

“Defen­seu allò que és vos­tre!” Amb aquest crit de coratge, el comte d’Egmont avançà cap al cada­fal, al bell mig de la Grand Place de Brus­sel·les. Pocs ins­tants després, va ser deca­pi­tat amb una des­tral, el 5 de juny de 1568. Minuts abans, el comte decla­rava encara ser lle­ial al seu rei, Felip II, i a la religió catòlica. També implorà clemència per a la seva dona i els seus 11 fills. No li ser­vi­ria de res. Felip II i el duc d’Alba, sinis­tre per­so­natge on es con­cen­tra l’essència de la tràgica Espa­nya negra inqui­si­to­rial, impla­ca­bles, van con­fis­car-los la seva for­tuna –i Bèlgica, avui, encara recorda aque­lla violència demen­cial espa­nyola.

Què havia pas­sat? Què porta Egmont, l’heroi de la bata­lla de Saint-Quen­tin i cosí de Felip II, al patíbul?

“Sí, por­teu les vos­tres armes, estre­nyeu els vos­tres ren­gles, no m’espan­ten pas. Ja estic ave­sat a alçar-me davant de les llan­ces, con­tra les llan­ces”, escriu Goethe. Aquest és el seu Egmont, una vida per l’ideal de la lli­ber­tat. Aca­bada el 1788, a Roma (un any abans de la Revo­lució Fran­cesa), després d’un viatge a Itàlia, ja famós al món sen­cer després que el seu Wert­her des­trossés tots els cànons romàntics esta­blerts, Egmont és, pro­ba­ble­ment, un dels escrits més ambi­ci­o­sos de Goethe, pel fet de defi­nir la con­dició humana a través de la recerca de la lli­ber­tat i de com un poble avant­posa qual­se­vol altre objec­tiu per asso­lir aquesta con­dició, neces­si­tat i motor de progrés de la huma­ni­tat sen­cera.

Aquest crit a viure lliu­res va fer que, pocs anys després, el 1811, Beet­ho­ven, per a qui Goethe i Schi­ller, els dos grans amics, eren els seus autors pre­fe­rits, decidís com­pon­dre una música inci­den­tal basada en el seu text. Com no podria haver interes­sat a Beet­ho­ven la defensa de l’auto­de­ter­mi­nació dels Països Bai­xos, de la lli­ber­tat de culte, de l’espe­rit de lluita per la sobi­ra­nia amb què és des­crit el per­so­natge?

L’Egmont de Beet­ho­ven –única com­po­sició del Mes­tre basada en tex­tos de Goethe– és això: l’ale­gria i els pati­ments d’un poble enfront del seu opres­sor, l’exal­tació del sacri­fici heroic del comte, els bellíssims lie­der d’amor. I, sobre­tot, el cant final, la sim­fo­nia de la victòria, com a tes­ti­moni esplen­dorós del tri­omf pòstum d’Egmont.

Va ser Mara­gall qui impulsà la recepció de l’obra de Goethe a Cata­lu­nya. D’Ors n’arri­ba­ria a dir: “El poeta man­te­nia com una mena de con­so­lat ofi­cial de Goethe.” Josep Maria Llom­part, Marià Manent i, sobre­tot, Joan Ala­ve­dra en foren fer­vents apòstols. L’any 1932, cen­te­nari de la mort de Goethe a Wei­mar, la Gene­ra­li­tat va edi­tar-lo per apro­par la seva figura als infants de Cata­lu­nya. Joa­quim Pena, un dels home­nots del país, publi­cava la tra­ducció ínte­gra d’Egmont en català, fent-lo par­lar així: “Avant, poble brau! La deessa de la victòria et con­du­eix. I tal com la mar trenca els vos­tres dies, tren­queu, ender­ro­queu vosal­tres el balu­ard de la tira­nia, arros­se­gueu-la, ofe­gueu-la, fora­gi­tant-la del ter­reny que ella ha usur­pat... moro per la lli­ber­tat, per ella he vis­cut, com­ba­tut, i a ella dono dolo­ro­sa­ment la meva vida.”

Defen­seu allò que és vos­tre! La memòria d’un ins­tant que hau­ria de ser etern.

Un dels pen­sa­ments de Goethe reco­llits al lli­bre de la Gene­ra­li­tat per a infants de 1932 diu: “Estimo els qui volen l’impos­si­ble.”  I amb aquest crit cal que s’alci l’espe­rança del nos­tre patri­o­tisme. L’única manera de res­pec­tar-nos a nosal­tres matei­xos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.