Opinió

La bibliotecària

El 1931 a la biblioteca d’Olot demanen llibres sobre feminisme

La Maria Font Clua, nas­cuda a Bar­ce­lona de pare banyolí, de nom Martí, i de mare del Pallars Sobirà, del poble de Rubió, de nom Maria, feia qua­tre anys que era la bibli­o­tecària d’Olot quan el 1931 les jove­ne­tes li dema­na­ven “de tant en tant” un lli­bre de femi­nisme que “estigués bé”. A l’abril s’havia pro­cla­mat la República, a l’octu­bre al Congrés es deba­tia el dret a vot de les dones i algu­nes ves­tei­xen pan­ta­lons amples i es tallen els cabells. Han vist a les revis­tes que a París, i a Hollywood, les noies i la Mar­lene Die­trich impo­sen l’estètica garçonne. Les tit­llen de galli­mar­sots perquè una noia d’Olot ves­teix amb fal­di­lla i bar­ret. Feme­nina i decent. I els diu­men­ges man­te­llina. De femi­nisme se’n par­lava als dia­ris i als cafès i les olo­ti­nes volien saber. I la bibli­o­tecària va mirar entre els pres­tat­ges què tenia: les con­ferències de la Junta de Dames de Bar­ce­lona; Glo­ses feme­ni­nes. Bre­vi­ari de la ele­gant (1914), de Miquel Poal Are­gall, el qual el 1930 es va casar amb Llu­ci­eta Canyà, i La mujer y el hogar (1920), de l’escrip­tor nord-ame­ricà mora­lista Ori­son Swett Mar­den, pel qual la vir­tut era la clau de la vida feliç. El lli­bre sobre la dona i la llar es pro­mo­ci­o­nava com un “estudi impar­cial del movi­ment femi­nista de la nos­tra època”. Les con­sul­tes i els lli­bres indi­cats apa­rei­xen en l’Anu­ari de les Bibli­o­te­ques Popu­lars de l’any 1931.

Gran lec­tora, la Maria Font Clua va incul­car l’hàbit al seu fill Fèlix, nas­cut el maig del 1937. Però la Maria, a la bibli­o­teca, no va poder reco­ma­nar mai El segon sexe, de Simone de Beau­voir (1949), ni El qua­dern dau­rat, de Doris Les­sing (1962), o Feliçment, jo soc una dona (1969), de Maria Aurèlia Cap­many, perquè els homes que mai han esti­mat les dones la van depu­rar el 1939. Durant els anys de la guerra, la bibli­o­tecària d’Olot no s’havia sig­ni­fi­cat i així ho diu l’expe­di­ent, que argu­menta la des­ti­tució de la manera següent: “Con­tra usted no hay nada pero con la influ­en­cia lógica del marido sobre la mujer…” El marit, Pelai Pla­na­gumà, amb qui s’havia casat el 1934, era d’esquer­res i no n’havia fet ban­dera. A la Maria la van enviar cap a casa, on la volia el fei­xisme: un àngel de la llar amb davan­tal emmi­do­nat i no una bibli­o­tecària que lle­geix i ho reco­mana a altres dones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.