Som 10 milions
Degoteig
Aquesta setmana el TSJC ha admès a tràmit un recurs presentat per les plataformes Stopagroparc i Naturalistes de Gelida contra l’aprovació de la modificació del planejament urbanístic de Gelida necessària per al desenvolupament del projecte Agroparc del grup Ametller Origen.
Aquesta modificació es va fer amb l’objectiu de garantir que es cobrissin totes les necessitats d’un nou polígon industrial destinat a convertir-se en un parc agrari explotat íntegrament per la marca penedesenca.
El juny del 2023, la Comissió d’Urbanisme del Penedès va aprovar definitivament la modificació del pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) de Gelida, per donar llum verd a una zona industrial de fins a 23 hectàrees que afecta un espai natural protegit i que en el moment de la seva incorporació al planejament urbanístic, anys enrere, ja va rebre dures crítiques d’ERC, en aquell moment a l’oposició.
En aquest indret, el grup Ametller Origen hi vol construir una gran nau logística, una fàbrica de processament d’aliments, una planta d’hidrogen i una de biogàs, a més d’un centre de visites per convertir l’agricultura en un reclam turístic a l’estil del model que els cellers de la zona han introduït en la rutina dels caps de setmana amb la voluntat de promoure el sector vitivinícola.
En el mateix procediment urbanístic i, per donar sentit al projecte global, es requalifiquen 21 hectàrees de vinya protegida que limita amb la zona industrial afectada, per permetre-hi la instal·lació d’hivernacles tecnificats de fins a nou metres d’alçada.
Les plataformes Stopagroparc i Naturalistes de Gelida fa anys que lluiten amb la voluntat d’aturar el projecte, que segons l’empresa Ametller Origen serà beneficiós en termes econòmics i de desenvolupament tecnològic, tant per a la comarca i com per al país. Segons Stopagroparc, hi ha raons fonamentades que qüestionen tant la legalitat com la pertinència dels procediments involucrats en aquesta modificació. El contenciós que han presentat els ecologistes farà especial incidència en el greu perill que l’Agroparc representa per a la supervivència de l’àliga cuabarrada, espècie protegida que nia a la zona, i la funcionalitat del connector ecològic afectat per l’ampliació de l’activitat, així com la desmesurada quantitat d’aigua que el projecte preveu utilitzar en hivernacles i hortes, en plena zona de secà. Els ecologistes asseguren que l’aigua necessària per desenvolupar el projecte no pot ser garantida per l’ACA en l’actual context d’emergència climàtica a causa de la sequera. I parlant d’aigua i de sequera, Stopagroparc ha acudit a la plataforma de micromecenatge Goteo per aconseguir la liquiditat necessària per tirar endavant el procés judicial i interposar el contenciós administratiu, i poder pagar els procuradors, advocats i informes pericials necessaris.