Opinió

Som 10 milions

Tech Camp

Per articular un ecosistema tecnològic al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, el 2014 va néixer el Clúster TIC Catalunya Sud

Entremig de les dues plaques tectòniques sobre les quals s’assenta l’activitat econòmica del Camp de Tarragona, el turisme i la indústria química, hi ha una sèrie d’escletxes de les quals emergeix un intens i variat conglomerat empresarial que, de forma més o menys directa o indirecta, dona servei a les dues forces principals. Lògicament també hi ha altres activitats econòmiques, de llarga tradició a les nostres comarques, com ara l’agricultura i el comerç, i d’altres més recents també amb un alt impacte social i econòmic, com són la indústria agroalimentària o la logística i el transport. 

Entre totes elles, hi ha un sector que brilla amb llum pròpia i que reclama un espai de major rellevància, que és el tecnològic. Per promoure i liderar aquest espai d’oportunitats el 2014, ara tot just fa 10 anys, neix el Clúster TIC Catalunya Sud amb la missió d’articular un ecosistema tecnològic al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre, de forma conjunta entre el sector públic com a impulsor i la iniciativa privada com a gestor i dinamitzador. El clúster s’origina amb el doble objectiu de promoure i contribuir a la competitivitat en la cadena de valor del sector de les tecnologies de la informació i la comunicació per un costat, i per l’altre, actuar com a pol d’atracció de talent i de projectes internacionals per posicionar el Camp com a hub tecnològic de referència al sud d’Europa. La història d’èxit del Clúster TIC Catalunya Sud es pot quantificar objectivament en la mesura que està integrat per més d’una vuitantena d’empreses, que generen 17.000 llocs de treball directes i 1.650 milions d’euros de facturació. 

Fins aquest moment, Reus ha liderat aquest projecte, però el gerent del clúster ja parla simbòlicament del districte 977@ per fer referència a la necessitat que sigui tot el Camp de Tarragona, i les Terres de l’Ebre en el seu conjunt, qui assumeixi el projecte i se’l faci seu per donar-li un major sentit estratègic en clau territorial com a vector decisiu de vertebració de l’àrea metropolitana del Camp. No és una aposta de campanar ni de cap partit polític en concret, és una iniciativa honesta i rigorosa que vol oferir una alternativa seriosa i de qualitat que pugui actuar com a focus d’atracció d’inversions i de retenció i captació de talent a les nostres comarques.

Un factor determinant que explica la transversalitat i el potencial transformador de la proposta és que es tracta d’un plantejament fet des de la col·laboració publicoprivada. Aquest punt és, al meu entendre, la clau de volta sobre la qual descansa el Clúster TIC Catalunya Sud. No és una idea pensada només a recer de les subvencions i les servituds que generen, ni creat sota la pressió de la rendibilitat econòmica immediata. És una inversió a mitjà i llarg termini que busca generar una constel·lació d’interessos en què la innovació tecnològica sigui la punta de llança per generar sinergies entre empreses i institucions del territori en benefici de les persones que hi viuen. Un exemple a seguir en altres àmbits i sectors econòmics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.