Opinió

Som 10 milions

Reutilitats

La construcció de petites depuradores naturals a cada municipi permetria conservar rieres

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha posat en marxa, aquesta setmana, la depuradora de Sant Llorenç d’Hortons, reformada a finals del 2023 i en fase de proves fins aquest dimecres. La Generalitat ha modernitzat aquestes instal·lacions, construïdes el 1985, amb una inversió de 2,8 milions d’euros. L’objectiu és que aquesta infraestructura funcioni per al pretractament de l’aigua i, alhora, com a dipòsit homogeneïtzador, mentre que s’ha construït una depuradora nova a la parcel·la annexa. Alhora l’ACA també ha executat una nova estació de bombament a la vessant sud-oest del municipi i ha construït un nou col·lector en alta per tal de portar les aigües cap a la nova depuradora. Aquest projecte donarà servei a 3.300 habitants, i encara que això pugui semblar poc és prou important.

Després de més de tres anys d’intensa sequera al Penedès, qualsevol acció per a la recuperació i reutilització de l’aigua no només és benvinguda, sinó que és valorada per una població que veu com els ceps, tradicionalment de secà, pateixen, i en alguns casos comencen a morir.

Anys enrere petits moviments mediambientalistes reclamaven ja accions contundents per al reaprofitament de l’aigua al Penedès: des de la construcció de petites depuradores naturals en cada municipi per garantir la conservació de rierols i rieres, fins a la construcció de xarxes separades per a la recollida de les aigües pluvials i les aigües brutes. Aquesta última proposta permetria evitar la depuració de l’aigua de pluja, amb el conseqüent estalvi d’energia i el manteniment de cursos fluvials que, a poc a poc, han anat desapareixent.

La conservació de la humitat al subsol és un dels factors que els experts identifiquen com a clau per a la conservació de la biodiversitat i la generació de paisatges resilients i resistents al canvi climàtic. Però, en canvi, les infraestructures que hem construït en els últims 50 anys han posat en crisi aquest model. Els municipis del Penedès hem reconduït les aigües brutes i les pluvials cap a grans depuradores situades a les poblacions més grans i hem deixat les zones més rurals, on hi ha la majoria de petits municipis sense aigua a rierols, rieres i torrents. Aquest factor no ha estat, precisament, beneficiós per al medi ambient i la conservació de zones humides i de la biodiversitat que hi va associada.

En aquest moment, a l’Alt Penedès, hi ha 34 depuradores que actuen a les diferents conques de l’entorn —el Foix, el Garraf i les rieres de la costa entre Cunit i Vandellòs, i entre l’Hospitalet de l’Infant i el Llobregat—. La depuradora de Sant Llorenç d’Hortons depèn de la conca del Llobregat, actualment en fase 1 d’emergència per sequera. La situació reclama accions contundents. No plou i, quan plou, ho fa en poca quantitat. I com menys aigua hi ha menys plou. I és aleshores quan només té sentit reutilitzar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.