Opinió

TRIBUNA OBERTA

ANC: final o ressorgiment

El sistema electoral –i el conjunt dels estatuts– s’ha fet vell. Amb aquest sistema, hem potenciat el personalisme –i tot el que ha comportat– sense evitar la formació d’equips, de grups, de sectors
Ara només hi ha dos sectors. Un, amb un projecte realista, que vol aprovar un Full de ruta a partir de la trista realitat on som. L’altre, amb l’únic projecte d’impedir la victòria del primer perquè no té la força per tirar endavant el seu projecte.

Les elec­ci­ons al Secre­ta­riat Naci­o­nal han tin­gut un resul­tat clar. El sis­tema de votació, un mixt entre la llista naci­o­nal que poden votar totes les per­so­nes sòcies i diver­ses llis­tes, ter­ri­to­ri­als o sec­to­ri­als, que només poden votar les asso­ci­a­des que per­ta­nyen a cada cir­cums­cripció, fa que no es pugui com­pa­rar el nom­bre de vots d’uns i d’altres.

Si, a més, hi afe­gim que els càrrecs orgànics de l’enti­tat (cons­tituïda legal­ment a l’empar de la llei cata­lana d’asso­ci­a­ci­ons) s’escu­llen en unes elec­ci­ons en les quals només poden votar els mem­bres del Secre­ta­riat aca­bat d’esco­llir entre els asso­ci­ats, no és estrany que encara ara, després de més de 12 anys, es generi con­fusió entorn d’una elecció, la dels càrrecs orgànics, que en una orga­nit­zació assem­bleària hau­rien de tenir un caràcter quasi exclu­si­va­ment admi­nis­tra­tiu, només per com­plir amb la llei d’asso­ci­a­ci­ons.

Però una cosa és la que estava dis­se­nyada des del prin­cipi i l’altra, ben dife­rent, és la rea­li­tat. Una rea­li­tat en la que la pro­jecció pública i/o la capa­ci­tat mediàtica de les dife­rents per­so­nes que han ocu­pat la pre­sidència –i a vega­des també la vice­pre­sidència– hi ha tin­gut molt a veure, sobre­tot en una soci­e­tat de la comu­ni­cació com la d’avui en dia, per a les coses bones i les no tan bones. Una soci­e­tat en la que la majo­ria de mit­jans –els amics i els que no ho són– bus­quen més el titu­lar que el fons de la notícia i res­sal­ten més l’enfron­ta­ment que la concòrdia.

L’única votació que, segons esta­tuts, reque­reix la majo­ria de 2/3 de vots favo­ra­bles és la dels qua­tre càrrecs orgànics. Fins avui, en la sessió cons­ti­tu­ent del nou Secre­ta­riat naci­o­nal, sem­pre hi ha hagut tensió, ner­vis i debats sovint molt durs. A vega­des s’ha impo­sat el can­di­dat més votat en la llista naci­o­nal però a vega­des no. Les regles del joc ho han permès, bus­cant sem­pre un can­di­dat amb capa­ci­tat de for­mar àmplies majo­ries, cosa lògica en l’enti­tat política més trans­ver­sal del país. Es trac­tava, i s’hau­ria de trac­tar, d’anar per feina i això només s’acon­se­gueix amb suports molt amplis... i amb un pro­jecte com­par­tit per aquesta gran majo­ria. Fins ara, de fet fins fa dos anys, això havia anat així. A la segona o ter­cera ronda de vota­ci­ons, després de cons­ta­tar quina majo­ria es for­mava entorn de les pro­pos­tes d’un can­di­dat a la pre­sidència, el que estava en mino­ria es reti­rava a favor de l’altra. I quan n’hi ha hagut més d’un, es reti­ra­ven abans, a les pri­me­res de canvi, quan cons­ta­ta­ven que no tenien els suports mínims per tirar enda­vant.

Aquesta vegada, però, les coses no han anat així. El fun­ci­o­na­ment del dar­rer Secre­ta­riat feia pre­veure que o bé sor­tia una majo­ria que con­tinués la línia fixada –llista cívica, per sim­pli­fi­car– o si que­da­ven en mino­ria, però podien tenir la força sufi­ci­ent per tor­pe­di­nar l’elecció d’un can­di­dat que no fos del seu grat, uti­lit­za­rien el que en política conei­xem com la mino­ria de blo­queig. Per enten­dre’ns, és el que no va saber o voler fer Junts –i encara menys ERC– en l’elecció del Pedro Sánchez i forçar una repe­tició elec­to­ral.

Però els cer­vells de l’ope­ració –lle­geixi’s Uriel Ber­tran i, en un segon pla no menys impor­tant, Eli­senda Palu­zie– tenen mol­tes bata­lles al dar­rera i estem segurs que no bus­quen una repe­tició elec­to­ral de la que en sor­ti­rien molt escal­dats, sinó des­gas­tar l’adver­sari per treure’n molt més pro­fit del que trau­rien amb la força dels seus suports. I perquè els números que­din clars: la dar­rera votació es va sal­dar amb un 45 a 23 ina­pel·lable. La pri­mera, hores abans, havia estat de 43 a 27.

El sis­tema elec­to­ral –i el con­junt dels esta­tuts– s’ha fet vell. Ja no val. Pot­ser tenia un defecte d’ori­gen. Per evi­tar que els par­tits for­mes­sin can­di­da­tu­res i pene­tres­sin amb força al cor del sis­tema (Secre­ta­riat naci­o­nal) es va impe­dir que es for­mes­sin equips en les elec­ci­ons. Havien de ser de caràcter per­so­nal. Pot­ser hagués estat millor per­me­tre que els can­di­dats/es pre­sen­tes­sin un pro­grama i poder iden­ti­fi­car els que for­ma­ven equip. Amb aquest sis­tema, hem poten­ciat el per­so­na­lisme –i tot el que ha com­por­tat– sense evi­tar la for­mació d’equips, de grups, de sec­tors. L’ANC va saber pro­te­gir-se força bé dels intents de con­trol per part dels tres par­tits amb repre­sen­tació par­la­mentària, però quan el movi­ment havia entrat en cai­guda lliure, la gent de Soli­da­ri­tat per la Inde­pendència (SI), que ja ho havia inten­tat el 2011, va tro­bar l’opor­tu­ni­tat per pene­trar en el Secre­ta­riat Naci­o­nal, pri­mer en l’etapa pre­si­dida per l’Eli­senda Palu­zie i ja d’una forma més oberta, de la mà de la Dolors Feliu.

I hem arri­bat fins al límit. Ara només hi ha dos sec­tors. Un amb un pro­jecte rea­lista, que comença per pro­po­sar la cele­bració d’una assem­blea extra­or­dinària per apro­var un Full de ruta a par­tir de la trista rea­li­tat on som i per refor­mar els esta­tuts i ade­quar-los a les neces­si­tats actu­als del movi­ment. L’altre, amb l’únic pro­jecte d’impe­dir la victòria del pri­mer, perquè no té la força necessària per tirar enda­vant el seu pro­jecte. Però exis­teix un pro­jecte dife­rent al que pro­posa en Llach? Pel que es va veure en la reunió cons­ti­tu­ent, aquest altre sec­tor, pro­vi­nent en bona part de l’ante­rior Secre­ta­riat, és el que havia deci­dit que la dar­rera AGO (Assem­blea Gene­ral Ordinària) fos la pri­mera on no s’aprovés cap Full de ruta perquè, atri­buint-se unes fun­ci­ons que no té, el Secre­ta­riat Naci­o­nal va donar per bo el Full de ruta que hi havia abans d’una con­sulta als asso­ci­ats que va tom­bar la pro­posta estre­lla –i quasi única– d’aquell full de ruta. Per pura incom­petència i manca de pre­visió, estem sense Full de ruta.

Després, per aca­bar-ho d’ado­bar, en les elec­ci­ons al Par­la­ment de Cata­lu­nya una part sig­ni­fi­ca­tiva del movi­ment inde­pen­den­tista va man­te­nir-se en l’abs­tenció, mal­grat l’apa­rició de dues noves pro­pos­tes inde­pen­den­tis­tes. O és que hi ha gent tant miop i cre­guda que són capaços d’inter­pre­tar que tots aquests milers i milers d’abs­ten­ci­o­nis­tes esta­ven espe­rant una llista pro­mo­guda per l’ANC? Encara no han entès que el que reclama tota aquesta gent –més de 730.000 per­so­nes– és la UNI­TAT?

Les dues per­so­nes que sig­nem aquest arti­cle, més enllà del paper que vam tenir a l’hora d’impul­sar la Con­ferència Naci­o­nal per l’Estat propi que va ser l’ori­gen de l’ANC, estem con­vençuts que l’ANC és més necessària que mai, però una ANC que recu­peri el seu espe­rit ini­cial, la seva trans­ver­sa­li­tat, la seva capa­ci­tat de mobi­lit­zació per fer por a l’ene­mic i per pres­si­o­nar als par­tits perquè siguin cons­ci­ents que for­men part d’un movi­ment del que ells només en són el seu braç polític, el seu braç ins­ti­tu­ci­o­nal i, alhora, siguin cons­ci­ents que no dei­xen de ser ins­tru­ments per acon­se­guir la inde­pendència. Si ho dei­xen de ser, el movi­ment els pas­sarà per sobre i els abo­carà a les escom­bra­ries de la història. Però això no serà pos­si­ble fins que l’ANC recu­peri la força que havia tin­gut. I amb mani­o­bres de saló, impre­sen­ta­bles, no ho acon­se­gui­rem. Cal fer neteja, començant pel pati de casa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.