Opinió

Tribuna

Més transparència

“N’estem, simplement, tips, i ara, els ciutadans, en prendre consciència de tant joc brut amagat darrere les bambolines del teatre polític, econòmic i financer, exigim transparència
“Venim d’un món opac i hem vist a on ha conduït l’opacitat. La persona honesta no tem la transparència, perquè no té res a amagar

En els dar­rers anys s’ha escrit abun­dant­ment sobre la noció de trans­parència. No hi ha dubte que la trans­parència és un valor emer­gent en les soci­e­tats democràtiques, jun­ta­ment amb l’eco­sen­si­bi­li­tat, el con­sum cons­ci­ent, la soli­da­ri­tat ciu­ta­dana i l’empre­ne­do­ria. Alguns d’aquests valors han emer­git amb espe­cial força com a con­seqüència de la crisi, men­tre que d’altres han anat fer­men­tant len­ta­ment.

Els ciu­ta­dans la recla­men a les ins­ti­tu­ci­ons públi­ques, als mit­jans de comu­ni­cació social, també a les orga­nit­za­ci­ons pri­va­des, exi­gei­xen lleis per garan­tir el seu exer­cici, espe­ren saber què és el que es cou dins de les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques, com s’inver­tei­xen els diners que tots hi posem, com es pre­nen deci­si­ons dar­rere les cor­ti­nes del poder. Hi ha un anhel de trans­parència. Si hem de qua­li­fi­car aquest desig col·lec­tiu, només es pot qua­li­fi­car de posi­tiu, però no ens equi­vo­quem, no neix per casu­a­li­tat, ni per gene­ració espontània. És un valor que neix per reacció, com a res­posta a un període fosc d’opa­ci­tat i d’ignorància. Ens ado­nem que molts supo­sats homes hones­tos han ges­ti­o­nat per­ver­sa­ment els diners públics, s’han lucrat des­ca­ra­da­ment, s’han apro­fi­tat dels seus llocs de poder per bene­fi­ciar-se a si matei­xos, els seus fami­li­ars i els seus amics. N’estem, sim­ple­ment, tips, més encara, farts, i ara, els ciu­ta­dans, en pren­dre consciència de tant joc brut ama­gat dar­rere les bam­bo­li­nes del tea­tre polític, econòmic i finan­cer, exi­gim trans­parència.

La trans­parència s’oposa a opa­ci­tat. Es refe­reix a un tipus de mate­rial que deixa pas­sar la llum, que per­met veure el que hi ha a l’altra banda. Ho diem del vidre d’una fines­tra quan està molt neta. Des de dins, es veu per­fec­ta­ment el que hi ha al defora i, a la inversa, de fora estant, es veu nítida­ment el que hi ha al dedins. L’opa­ci­tat, en canvi, no per­met veure més enllà, amaga el que hi ha al dedins. Tot és fos­cor i, per tant, ignorància. La trans­parència ens per­met, lite­ral­ment, trans­cen­dir, anar més enllà del vidre, cre­uar un límit, pas­sar una fron­tera, men­tre que l’opa­ci­tat no obre camp de visió, no per­met entre­veure mínima­ment res del que hi ha més enllà. Quan les parets de les ins­ti­tu­ci­ons són opa­ques, no sabem els pro­ces­sos que tenen lloc en el seu inte­rior i, con­següent­ment, és més fàcil que mai sucum­bir a la cor­rupció, a les males pràcti­ques, als tri­pi­jocs i als enganys. Quan les ins­ti­tu­ci­ons, en canvi, tenen les parets trans­pa­rents, de vidre, tot està expo­sat, cada movi­ment, cada decisió, cada sub­venció, cada sou i, per tant, és més difícil incórrer en males pràcti­ques.

La crisi de con­fiança que patei­xen les soci­e­tats occi­den­tals està ínti­ma­ment enllaçada a l’emergència del valor de la trans­parència. L’opa­ci­tat ha ama­gat infi­ni­tes for­mes de cor­rupció que, quan han sor­tit a la llum pública per alguna escletxa, han gene­rat indig­nació col·lec­tiva, pèrdua de cre­di­bi­li­tat i, final­ment, ràbia i fàstic. Aquest camp de con­reu ha fet créixer expo­nen­ci­al­ment el valor de la trans­parència, perquè, gene­ral­ment, anhe­lem el que no posseïm. Venim d’un món opac i hem vist a on ha conduït l’opa­ci­tat. La per­sona honesta no tem la trans­parència, perquè no té res a ama­gar, perquè en ella hi ha una sime­tria entre l’ésser i l’apa­rença, entre el que fa i el que diu, entre el que pensa i el que és. No s’ha d’ama­gar per fer fei­nes bru­tes, no ha de pas­sar una cor­tina de vellut per fer la seva acti­vi­tat quo­ti­di­ana. La podria fer, sense pas­sar ver­go­nya, davant dels seus fills. El pro­blema el té el ciu­tadà des­ho­nest, el qui actua amb males arts, el murri que intenta esmu­nyir-se de la llei i fer-se el viu.

Els qui som clara­ment par­ti­da­ris d’una cul­tura glo­bal de la trans­parència, perquè cre­iem que és l’única manera de fer créixer qua­li­ta­ti­va­ment les per­so­nes, les rela­ci­ons, les democràcies i la cre­di­bi­li­tat de les ins­ti­tu­ci­ons públi­ques i pri­va­des, també hem de ser capaços de donar res­posta a aquest munt d’inter­ro­gants que sus­cita l’emergència d’aquest valor en el cos social. En aixe­car el vel i cop­sar com són les coses en si matei­xes, ens ado­nem del caos de les per­so­nes, del caos de les famílies, del caos de les orga­nit­za­ci­ons públi­ques i pri­va­des, de la com­ple­xi­tat dels pro­ces­sos interns i la seva extra­or­dinària fra­gi­li­tat, però tot aquest conei­xe­ment, lluny d’espo­ru­guir-nos, és la ver­ta­dera font de la nos­tra eman­ci­pació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.