Opinió

Lletra petita

El català en un gag

“El Polònia en té prou amb tres minuts per retratar el setge al català i la seva indefensió, criticant tant el qui trepitja com qui es deixa trepitjar

El Polònia de TV3 té moltes virtuts. Podríem parlar de les audiències, dels actors, del memorable cançoner que col·lecciona o dels 18 anys que fa que és a primera línia des de la primera emissió, el febrer del 2006, amb més d’un milió d’espectadors de mitjana. Però el que el fa superlatiu és la seva capacitat per retratar fets, persones, actituds, la realitat mateixa a través de la paròdia, la sàtira política i l’humor, encara que el resultat no faci cap gràcia. I això és justament el que va aconseguir fa una setmana amb el gag sobre la situació de setge, indefensió i retrocés que viu la llengua catalana.

El gag escenificava un examen de selectivitat de català, vehiculat pel mestre en català i amb un comentari de text de Mercè Rodoreda. Minuts després, la pressió d’un sol alumne aconseguia que a la classe es parlés en castellà, l’examen s’escrivís en castellà, el comentari de text fos sobre El Quijote, que un tuit denunciés la “imposició” del català a l’examen i el “supremacisme” dels catalanoparlants i que una política –el nom, la nacionalitat i les sigles de la qual són eloqüents i alhora irrellevants– aprofités el fake per fer demagògia i criminalitzar el català.

El gag és de col·leccionista. Com és habitual, reparteix a tort i a dret, perquè critica el qui trepitja i el qui es deixa trepitjar. Però sobretot retrata en tres minuts el setge a la llengua catalana en l’àmbit docent i la fràgil posició dels mestres i del sistema educatiu català, la política de baixa estofa, la mentida, l’autoodi, el colonialisme lingüístic i cultural, l’actitud pusil·lànime del catalanoparlant, la banalització de paraules gruixudes com ara l’apartheid, la ignorància, la catalanofòbia, la condemna imposada als catalanoparlants de veure convertida la seva llengua en un conflicte quotidià o la indefensió de iure i de facto del català sota el paraigua d’un Estat castellà. Un panorama que ha fet retrocedir clarament l’ús i la protecció legal del català, que avisa sobre l’avenç del procés de substitució lingüística en curs a tots els Països Catalans i que exigeix un canvi d’actitud de la societat catalana per capgirar aquesta tendència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.