Opinió

La mirada d’Heròdot

Josep Poch Clara. Catedràtic d’Ensenyament Secundari

Alemanya i els miracles del futbol

“La victòria al mundial del 54 va suposar una injecció de moral per al poble alemany, que per fi tenia alguna cosa per celebrar després d’anys de dura postguerra

Ale­ma­nya, 1945. Un país vençut, der­ro­tat, divi­dit, devas­tat per les bom­bes, amb la moral per terra i mili­ons de morts, ocu­pat per les potències gua­nya­do­res de la Segona Guerra Mun­dial. El somni del Ter­cer Reich havia cul­mi­nat en un mal­son i una catàstrofe: la guerra més mortífera de la història i la der­rota humi­li­ant d’un país que havia con­que­rit mitja Europa pocs anys abans.

El 1954 es va cele­brar la Copa del Món de fut­bol a Suïssa, la pri­mera en la qual va par­ti­ci­par Ale­ma­nya després de la guerra, ja que en la de 1950 va ser vetada per la FIFA. En aquell moment ni tan sols tenia una lliga naci­o­nal. Hi havia lli­gues regi­o­nals i el selec­ci­o­na­dor va haver d’anar bus­cant juga­dors d’aques­tes lli­gues, que no eren ni pro­fes­si­o­nals. El mun­dial va començar i els ale­manys, sor­pre­nent­ment, van anar pas­sant de ronda fins que es van clas­si­fi­car per a la final, que va tenir lloc a Berna. El rival era Hon­gria, con­si­de­rada la selecció millor del món; no havia per­dut un par­tit en 4 anys. Con­tra tot pronòstic, Ale­ma­nya va gua­nyar per 3-2. La victòria es va ano­me­nar El mira­cle de Berna. La selecció ale­ma­nya va tor­nar en tren des de Suïssa i a tots el pobles, ciu­tats i fins i tot al mig dels camps la gent sor­tia a acla­mar-los eufòrica­ment. La victòria al mun­dial del 54 va supo­sar una injecció de moral per al poble ale­many, que per fi tenia alguna cosa per cele­brar després d’anys de dura post­guerra i, a més a més, va supo­sar la tor­nada simbòlica d’Ale­ma­nya a la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal.

Aquest mira­cle va coin­ci­dir amb l’inici d’un altre: l’ano­me­nat mira­cle ale­many. Amb l’esforç de tota una nació, una bona gestió per part del govern de Kon­rad Ade­na­uer i els ajuts del Pla Mars­hall, el PIB es va mul­ti­pli­car per tres entre 1950 i 1964. Mal­grat aquest èxit econòmic, la soci­e­tat ale­ma­nya supor­tava una culpa que va durar dècades: el pas­sat nazi. El con­cepte naci­o­na­lisme s’iden­ti­fi­cava amb el nazisme i la gene­ració de post­guerra va retreure als seus pares haver estat nazis o no haver impe­dit el règim dic­ta­to­rial naci­o­nal­so­ci­a­lista. Tan­ma­teix, la majo­ria d’ale­manys no havien estat mai nazis. A les elec­ci­ons fede­rals de l’any 1933, sis de cada deu elec­tors van votar altres opci­ons o no van votar.

Aquest trauma es va man­te­nir al llarg de les dècades i impli­cava, per exem­ple, que els ale­manys no mos­tra­ven gaire o gens la ban­dera; exhi­bir-la estava mal vist. Amb la reu­ni­fi­cació de 1991, la relació del país amb la ban­dera tam­poc va can­viar. Ni tan sols el cotxe ofi­cial del Pre­si­dent de la República la por­tava. Fins que va arri­bar la Copa del Món del 2006, que va tenir lloc a Ale­ma­nya, i la ban­dera va sor­tir de l’armari. El pre­si­dent de lla­vors, Horst Köhler, la va posar al seu cotxe i va donar un exem­ple que es va esten­dre com la pólvora. Els ale­manys van començar a pen­jar ban­de­res als bal­cons i a por­tar ban­de­re­tes al cotxe per ani­mar la seva selecció. El trauma s’havia superat. En un país acos­tu­mat a teo­rit­zar-ho tot, a aquesta forma d’expressió se la va ano­me­nar “unverk­rampf­ter Patri­o­tis­mus”, patri­o­tisme desin­hi­bit. Es va dir que final­ment la població ale­ma­nya havia tro­bat el camí cap a un orgull naci­o­nal rao­na­ble i salu­da­ble. Ale­ma­nya no va gua­nyar el mun­dial de 2006, però s’havia recon­ci­liat final­ment amb la seva ban­dera.

Recent­ment hem pogut veure l’Euro­copa de fut­bol que ha tin­gut lloc pre­ci­sa­ment a Ale­ma­nya, i on els locals han mos­trat sense com­ple­xos la seva ban­dera. Arri­bar fins aquí ha estat un llarg i difícil camí. Algu­nes vega­des el fut­bol arriba allà on no arriba la política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.