Opinió

Keep calm

Diaris a la platja

Temps era temps, a la platja, es veia la gent lle­gint el diari sota el para-sol. Ara ja no es veu ningú lle­gint el diari: ni a la platja ni gaire enlloc. Els banyis­tes que solen fer la pas­se­jada amb els peus a l’aigua per les llar­gues plat­ges de la Costa Dau­rada veien, en altres èpoques, la pro­cedència dels que seien a la sorra. Els dela­tava el diari. Hom pas­sava davant les capçale­res dels dia­ris: uns amb El Periódico, els llei­da­tans amb El Segre i, la majo­ria, els ara­go­ne­sos, amb El Heraldo de Aragón. A les plat­ges més selec­tes de la Costa Brava no era estrany veure-hi lec­tors del The Times o de Le Monde bar­re­jats amb els de La Van­guar­dia o El Punt. A la badia de Roses la presència de L’Indépen­dent hi era nota­ble i a les plat­ges de Tossa i Llo­ret hi reg­nava el sen­sa­ci­o­na­lista The Sun. Aquell diari britànic de por­ta­des estri­dents que, a tall d’edi­to­rial, publi­cava cada dia “La noia de la pàgina 3”, una jove atrac­tiva i amb els pits enlaire. Un model d’èxit. En aque­lla època The Sun venia qua­tre mili­ons d’exem­plars i tots en paper. A les plat­ges, doncs, hi havia molta infor­mació i els badocs feien els seus comp­tes i pon­de­ra­ven els movi­ments del món. Diguem-ho en llatí: o tem­pora, o mores. Ara bé, la relació més entra­nya­ble entre premsa escrita i el mar era la que l’enyo­rat Rafael Lli­na­res hi va esta­blir amb les lla­gos­tes de Port­lli­gat. El bon pes­ca­dor sub­mi­nis­trava les lla­gos­tes al Motel Empordà i per fer preu amb en Jaume Subirós el mate­rial arri­bava al res­tau­rant amb codi periodístic: si eren de mida nor­mal, arri­ba­ven embo­li­ca­des en pàgines d’El Punt, però quan es trac­tava d’un llamàntol o d’un llo­bre­gant com en deia ell, la peça anava embo­li­cada amb pàgines de The New York Times. La cosa era clara i el preu que­dava fixat, tot i que a vega­des en Subirós es tro­bava lle­gint algun titu­lar en anglès que havia que­dat imprès a les enor­mes pin­ces del crus­taci. Moments estel·lars de la relació entre premsa diària i gas­tro­no­mia cata­lana...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia