Tribuna oberta
Transformem les amenaces en oportunitats a l’Alt Empordà?
L’Alt Empordà clama per una transició energètica democràtica, distribuïda i de proximitat.
Del 2019 fins a l’actualitat amb governs a Catalunya de Junts o d’ERC amb el suport del PSC, s’han anat desplegant lleis per afavorir una transició al servei de les empreses elèctriques i dels fons voltor o s’ha donat suport al nou Pla d’Ordenació de l’Espai Marí que afecta el golf de Roses.
Mentre Europa posa al mateix nivell de prioritat la transició energètica i la conservació de la biodiversitat terrestre i marina –de fet va aprovar protegir el 30% de la superfície del mar abans del 2030 (no tenim protegit ni l’1% del mar i en 20 anys hem perdut un 25% de la biodiversitat)–, aquests partits aposten per fer un macroprojecte eòlic marí al golf de Roses, a l’espai on els científics ens indiquen que tenim un terç de les espècies conegudes al Mediterrani, i es confia a poder-hi situar un 50% de la biodiversitat d’aquest mar. Mentre els experts demanen aplicar el principi de precaució, el govern català opta per tirar endavant un parc experimental d’energies renovables per, entre d’altres coses, estudiar l’afectació dels macroaerogeneradors i els seus ancoratges al fons marí i la seva biodiversitat. Un projecte que costarà 80 milions d’euros públics i que no servirà per decretar una moratòria o aturar el macroparc. És a dir, que quan tinguem els resultats ja serà massa tard per aturar el desastre.
Mentrestant, la Plataforma per a l’Impuls del Parc Natural de l’Albera ha aconseguit que els 17 ajuntaments de la zona, el Consell Comarcal i la Diputació aprovin mocions demanant la creació del Parc Natural de l’Albera com a únic organisme integrador de la gestió de la unitat funcional. I què fa el govern d’ERC amb la complicitat de Junts i el PSC? Tirar endavant un macroprojecte d’energia eòlica en aquest espai.
I la pagesia de l’Alt Empordà? Doncs intentant sobreviure a la sequera i moltes altres problemàtiques, alhora que veu com moltíssims recursos es posen al servei del turisme de masses. Nous pous en zones perilloses, sense cap estudi ambiental que asseguri que no se salinitzarà l’aqüífer i les terres. I l’amenaça cada cop més bèstia de macroprojectes d’energia fotovoltaica que volen ocupar centenars d’hectàrees productives, a Navata, Cabanelles, Lladó, Ordis...
I per acabar-ho de rematar només cal mirar les barbaritats urbanístiques que s’han fet al llarg de la costa i que encara avui continuen amenaçant molts espais naturals.
Nosaltres posem sobre la taula una alternativa a aquest model depredador. Aturem tots els macroprojectes fins aprovar la planificació territorial, perquè si no, són les empreses foranes les que estan planificant en funció dels seus interessos econòmics.
Invertim els 80 milions del PlemCat a l’energètica pública en 13.500 instal·lacions de 4,5Kw a teulades públiques i privades de comarques gironines o en comunitats energètiques per afavorir els veïns, els ajuntaments, petis comerços, pagesia i altres empreses. Tirem endavant el projecte de cobrir l’AP-7 amb fotovoltaica, fem projectes d’energia eòlica a zones degradades com ara polígons industrials en desús, al costat d’infraestructures com l’AP-7 o d’altres vies.
Treballem per tirar endavant el Parc Natural de l’Albera, per protegir els espais agraris per a la producció d’aliments, defensem la creació del Parc Nacional dels Sistemes dels Canyons de la Costa Brava, treballem per fer una transició al servei de la gent i del país.