Opinió

Som 10 milions

La mort del blaverisme

El que ens queda ací és un anticatalanisme espanyol homologable a qualsevol altra latitud estatal castellana

A l’estiu, tota cuca viu. Però més encara hi viuen les serps, sobre­tot al vol­tant de la Mare de Déu d’Agost i de la premsa, on n’hi ha més que en una d’Indi­ana Jones. En el pri­mer estiu d’un govern valencià d’ence­fa­lo­grama pla era ine­vi­ta­ble que les serps apa­re­gues­sen amb qua­tre bar­res, este­lada i bar­re­tina. Men­tre els madri­lenys plan­ten els para-sols a les plat­ges valen­ci­a­nes com Hernán Cortés o Pizarro plan­ta­ven els senyals de Cas­te­lla a les Índies, els cata­lans et fur­ten la pae­lla!

Car­los Mazón, el nos­tre dele­gat colo­nial, s’hi ha apun­tat amb deler, i, doncs, ha dei­xat de fer vídeos sobre orxa­tes –no és un recurs retòric– i ha pas­sat a fer-ne d’altres amb to greu i celles arru­fa­des tot exi­gint que el govern català retiràs una pan­carta de les fes­tes de Gràcia. No és broma. “Nihil novum sub sole”? Segur? A parer meu, si es furga bé, aquesta serp d’estiu ha cons­ta­tat que el bla­ve­risme està defi­ni­ti­va­ment mort i soter­rat.

Cal que m’expli­que bé i no sé si en seré capaç, tan­ma­teix. Mazón és una bona repre­sen­tació de les clas­ses diri­gents ala­can­ti­nes. Al sud del país no han vist mai un bla­ver fora de Canal 9. I la mira­ven poc. No saben què és el bla­ve­risme. És una espècie endèmica de València i àrea metro­po­li­tana estricta. I, doncs, no saben fer el bla­ver. Sobre­re­ac­ci­o­nen i fan el ridícul. Fran­cisco Camps, per exem­ple, havia mamat el bla­ve­risme des del bres­sol, i, per tant, sabia fin­gir-lo quan el neces­si­tava.

El bla­ve­risme és l’acli­ma­tació al País Valencià de l’anti­ca­ta­la­nisme gene­ra­lit­zat que ver­te­bra Espa­nya i el naci­o­na­lisme espa­nyol. No és el mateix el bla­ver valencià que l’anti­ca­talà man­xec. És una diferència sub­til però pro­funda. A Ala­cant i àrea d’influència no n’hi va haver perquè l’espa­nyo­lisme no neces­si­tava aquest sub­ter­fugi: tenia igual si el que tren­cava Espa­nya era valencià o català, ana­ven a cara des­co­berta. Ara aquesta fase ha arri­bat també majo­ritària­ment a València i àrea d’influència imme­di­ata. I això té coses bones i coses roïnes.

Com a cosa posi­tiva, estic con­vençut que la major part dels valen­ci­ans, tin­guen la ide­o­lo­gia que tin­guen, ja no com­par­tei­xen que el seu pre­si­dent vaja fent el freak i posant-li el dit en l’ull al veí amb què com­par­tei­xen més i més impor­tants interes­sos econòmics, per exem­ple. La fri­vo­li­tat de mun­tar un canya­ret per una pan­carta d’unes fes­tes d’estiu. Lizondo sabia molt bé on apun­tava la bala, tot i que el resul­tat no fos menys ridícul, és clar. La mort del bla­ve­risme vol dir que el que ens queda ací és un anti­ca­ta­la­nisme espa­nyol homo­lo­ga­ble a qual­se­vol altra lati­tud esta­tal cas­te­llana. Però també vol dir que el País Valencià, en con­junt, encara no és homo­lo­ga­ble a qual­se­vol altra lati­tud esta­tal cas­te­llana. I, en aquest sen­tit, el valen­ci­a­nisme té molt de camp a recórrer. Fa un parell de dècades, trobe que el millor que es podria haver fet hau­ria sigut igno­rar aquesta serp d’estiu en forma de fan­tasma català. Ara no. Ara pense que hem d’enfron­tar-los a cara des­co­berta, perquè pense també que hi tenim molt a gua­nyar. Qui ens ho hau­ria dit? Apro­fi­tem-nos-en.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.