Opinió

Mirades

Allò que se sent pel carrer

Des de fa 25 anys, Enric Gomà gestiona ‘Al carrer’, un fòrum en què es reben frases llegides o sentides al carrer

Amb l’arri­bada del setem­bre, ha tor­nat Al car­rer. Torna sem­pre, després de les vacan­ces de juliol i agost, des que el seu cre­a­dor, Enric Gomà, el va posar en marxa el juny del 1999. Què és Al car­rer? És un fòrum en què un grup de per­so­nes envien fra­ses lle­gi­des o sen­ti­des al car­rer espontània­ment. “Fra­ses que ens poden fer gràcia, que són curi­o­ses, intri­gants o bé poètiques” explica el seu cre­a­dor. Enric Gomà i Ribas (Bar­ce­lona, 1963) és escrip­tor i lingüista, guio­nista i divul­ga­dor lingüístic. Ha tre­ba­llat en diver­ses sèries com ara Poble Nou, Temps de silenci, Vent­delplà i Amar en tiem­pos revu­el­tos i ha col·labo­rat en diver­sos pro­gra­mes de ràdio i de tele­visió i mit­jans escrits. En tots, trac­tant d’una manera des­a­com­ple­xada el tema de la llen­gua cata­lana. També ha publi­cat diver­sos lli­bres com ara Ubert tot l’any, Con­trol de pla­gues, El cas­tellà, la llen­gua del cos­tat i El català tran­quil i Canvi d’agu­lles. També va ser guio­nista de la pel·lícula Dalí, d’Antoni Ribas, entre altres fei­nes, com escriure lli­bres per a nens.

Quan va començar Al car­rer, el 1999, eren 25 par­ti­ci­pants al fòrum. Amics bàsica­ment de l’Enric que rebien per cor­reu, cada dia fei­ner, comu­ni­ca­ci­ons dels par­ti­ci­pants. Quan va aca­bar la tem­po­rada, al juny, eren ja 814 les per­so­nes que par­ti­ci­pen del fòrum, mol­tes de les quals, interac­ti­ves, és a dir, envi­ant col·labo­ra­ci­ons, però també un bon gra­pat que es limi­ten a rebre-les i, en alguns casos, a comen­tar-les. L’adreça és alcar­rer@​alcarrer.​cat. També té un compte a l’antic Twit­ter, @Al_­car­rer. Les con­di­ci­ons per rebre els cor­reus són escas­ses. Han de dir el nom, la pro­fessió i la població on viuen perquè ser­veixi de pre­sen­tació a la resta de mem­bres. Enric Gomà n’és el coor­di­na­dor i es reserva la pro­pi­e­tat intel·lec­tual del mate­rial dis­tribuït. Ell fa la tria de tot el que arriba i demana als comu­ni­cants que con­cre­tin els car­rers i pobles on han sen­tit o vist els Al car­rer. També ha edi­tat dos lli­bres, Al car­rer. Els millors comen­ta­ris de la gent del car­rer (Ara Lli­bres), amb els millors comen­ta­ris rebuts entre el 1999 i el 2002, i La vida pública (Ara Lli­bres), amb comen­ta­ris rebuts el 2003 i el 2006. Està pre­pa­rant un ter­cer lli­bre i la volun­tat és edi­tar-lo aquest 2024. Els comen­ta­ris són molt vari­ats: “Jo tinc amics que són anti­mi­li­ta­ris­tes a matar”, per exem­ple, o una con­versa en una lli­bre­ria: “I si li com­prem un lli­bre del Quim Monzó? No, no, que del Monzó ja en té un...”

A Al car­rer, hi par­ti­cipa gent de tot el món, del Japó a Ale­ma­nya. També d’Espa­nya. S’accep­ten en totes les llengües. La il·lusió de l’Enric és arri­bar als mil infor­mants. Al llarg dels anys, n’hi ha hagut que s’han donat de baixa per raons de força major. Han mort. Però també perquè hi ha gent que se’n cansa, que addu­eix que no ho pot rebre en cor­reus d’empresa, o d’altres raons, que ell mateix va reco­llir en enviar el dar­rer Al car­rer de la tem­po­rada pas­sada. En pocs casos ha hagut de donar de baixa algú per raons d’edu­cació. A l’Enric, que es con­si­dera poc purista, li agrada la llen­gua viva, col·loquial. I reco­mana man­te­nir sem­pre el català en les con­ver­ses. Sobre el futur de la llen­gua, està pre­o­cu­pat. “Les ame­na­ces hi són, però ens en podem sor­tir”. Així sigui. I llarga vida a Al car­rer!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.