Opinió

Mirades

Pèrdua de respecte a la policia

La inacció dels Mossos a Figueres i els cops de roc que van rebre a Girona palesen una pèrdua d’autoritat preocupant

Sempre he defensat que la policia ha de fer la seva feina i que l’ha de fer bé. Per tant, al llarg de molts anys he denunciat el que s’entenen com a conductes impròpies dels agents de l’autoritat, que crec que són inadmissibles. No només aquelles que estan penades per la llei perquè, com en totes les grans organitzacions, tothom té pomes podrides. Em refereixo més al fet que, com que em van ensenyar que la missió de la policia era i és servir el ciutadà, no es poden acceptar algunes conductes arrogants, malcarades o d’abús d’autoritat, que em semblen impròpies dels agents de l’autoritat. Però al darrere de denunciar algunes conductes que són i que haurien de ser absolutament minoritàries i que ja s’encarrega de perseguir la justícia, hi ha d’altres qüestions que ens haurien de preocupar molt més com a ciutadans, i una és la pèrdua de respecte cap als agents de policia que he detectat darrerament.

Fa deu dies dues furgonetes de la Brigada Mòbil dels Mossos van haver d’anar-se’n del carrer Avellaner de Font de la Pólvora davant la pedregada que els va caure al damunt per part de desenes de veïns. N’he parlat amb agents de policia i amb exregidors que coneixen bé el barri i tothom ho troba intolerable. Què vol dir, que hi ha una part d’un barri vetada a la policia? Fets com aquest han passat a diversos punts del país, de Canovelles a Osona passant per la Mina, i també n’hi ha hagut casos al barri de Sant Joan de Figueres. Però que passin sovint no vol dir que siguin acceptables. I soc conscient que moltes vegades aquests replegaments, aquesta decisió de no intervenir, es deu a la voluntat dels comandaments d’evitar mals majors. Però no deixa de ser intolerable. I un reconeixement que la policia no pot actuar arreu del territori. I això és el reconeixement d’un fracàs.

A Font de la Pólvora el 23 de juny d’aquest any hi va fer un doble crim i altres persones van resultar ferides. Fos pel que fos, una minúcia, diuen. Com que els participants eren d’ètnia gitana els autors dels fets, que la policia no ha localitzat ni detingut, van fugir del barri. Aquella mateixa nit gent pròxima a la família de les víctimes va protagonitzar uns incidents a l’hospital Trueta que són inadmissibles i condemnables. Amb ferits i molta por per part d’infermers i metges. Després, voluntàriament, alguns dels qui van ser acusats es van entregar a la policia. Veurem en què queda tot. Però dies després pisos al barri de Sant Joan de Figueres van ser cremats en aplicació de la llei gitana. Els Mossos no hi van actuar. I es van equivocar, des del meu punt de vista. Si tots tenim els mateixos drets i deures, la llei de l’ull per ull no és acceptable en un estat de dret. Es van cremar altres propietats i un cotxe i hi va haver una manifestació a l’ajuntament de Girona que tampoc no s’entén amb paràmetres democràtics. Els Mossos han de trobar els autors dels crims i portar-los davant la justícia. I vigilar que no s’apliqui la llei del talió. Però per fer-ho han de poder entrar a qualsevol barri de Girona, sobretot si hi ha sospites d’activitats delictives. No fer-ho és donar un missatge que la policia renuncia a fer la seva feina a segons quins llocs. I això és terrible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia