Opinió

TantXTant

Els venedors de la copa Amèrica

Que el lobby turístic pugui enredar tot un país és un senyal alarmant que cal acotar el seu enorme poder

Les xifres de l’organització de la copa Amèrica serien directament falses. Els visitants inclouen passejants i banyistes arribant a la fabulosa estimació de 2,5 milions (40.000 en l’edició anterior). L’audiència televisiva compta els teleespectadors de tots aquells programes en què s’ha parlat mai de la copa Amèrica, gairebé 1.000 milions (68 si comptem audiència real).

La Universitat Pompeu Fabra ha copiat sense contrastar aquest trucatge barroer en un informe signat per, entre d’altres, tot un expresident de l’Institut Nacional d’Estadística.

D’acord amb això els organitzadors han venut que l’impacte estimat de la copa Amèrica era de 1.200 milions. Ningú es va fixar que les seus de les altres edicions no volien repetir aquest regal caigut del cel.

La conxorxa per vendre la copa Amèrica té l’epicentre en la Fundació Barcelona Capital Nàutica (FBCN), un artefacte alimentat amb fons públics (65 milions l’any 2023) però on remenen la cua Turisme de Barcelona, Barcelona Global i altres paladins del lobby turístic i la col·laboració publicoprivada mal entesa.

La Fundació organitzava la Barcelona World Race fins al 2015, última edició de la cursa oceànica per falta de patrocinadors. Tot i la cancel·lació van mantenir viu l’invent amb plantilla pròpia consumint recursos públics durant anys i es van embarcar a fer la falla més grossa amb la copa Amèrica.

Les edicions anteriors a San Francisco i a Auckland van tenir un balanç econòmic negatiu. És molt possible que aquest sigui també el cas de Barcelona. Ho pagarem tots.

Que el lobby turístic pugui enredar tot un país és un senyal alarmant que cal acotar el seu enorme poder. Urgeix que l’Oficina Antifrau actuï, una depuració de responsabilitats públiques i el tancament de la FBCN i Turisme de BCN.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia