Opinió

El factor humà

Tirar el ‘foam’ i amagar la mà

L’Àfrica no sabrà mai la identitat de l’escopeter dels Mossos d’Esquadra que la va mutilar en disparar-li un projectil a l’ull

Ara resulta que a Espa­nya estan con­tents perquè de manera pro­gres­siva s’ani­ran reti­rant les pilo­tes de goma –com les que van muti­lar l’Ester Quin­tana o en Roger Español, per citar només dos casos– i es pas­sarà a uti­lit­zar els pro­jec­tils de foam. Un acord al Congrés dels Dipu­tats per­metrà modi­fi­car la cone­guda com llei mor­dassa, i una de les nove­tats que pre­veu és el canvi del mate­rial que fan ser­vir els esco­pe­ters de la Policía espa­nyola i la Guàrdia Civil.

Van tard, a Espa­nya. L’any 2013 el Par­la­ment de Cata­lu­nya ja va pro­hi­bir l’ús de pilo­tes de goma. Va ser arran del cas d’Ester Quin­tana i es va trac­tar d’una pro­hi­bició par­cial, o d’abast com­pe­ten­cial, si es vol dir així, ja que només afec­tava els Mos­sos d’Esqua­dra. És per això que quan la poli­cia espa­nyola va des­ple­gar-se a Cata­lu­nya els anys 2017 i 2019 per esban­dir inde­pen­den­tis­tes va dis­pa­rar les pilo­tes a dis­creció.

El que passa ara a Espa­nya ja es va pro­duir a Cata­lu­nya quan es va con­si­de­rar que la subs­ti­tució dels pro­jec­tils era un avenç que calia cele­brar en el sen­tit que s’estava modu­lant a la baixa la capa­ci­tat de la poli­cia de fer ús de la violència per man­te­nir l’ordre públic als car­rers de pobles i ciu­tats. Gran error!

El febrer del 2021, una jove de Bar­ce­lona, l’Àfrica, va cons­ta­tar que el foam és igual­ment lesiu que les pilo­tes. Per si no n’hi hagués prou, ahir va saber que el seu afany per saber quin esco­pe­ter dels Mos­sos d’Esqua­dra li va bui­dar un ull que­darà en un no res perquè l’Audiència de Bar­ce­lona ha deci­dit donar per bo l’arxi­va­ment del seu cas, que ja havia dic­tat un jut­jat d’ins­trucció de la ciu­tat, sense por­tar a judici l’autor del tret. El drama es repe­teix i en un doble sen­tit, ja que no només no s’ha eli­mi­nat el risc greu de rebre feri­des d’importància en una mani­fes­tació, tot i que després del cas de l’Àfrica a Cata­lu­nya es va eli­mi­nar un tipus de pro­jec­tils de foam, sinó que es manté la impos­si­bi­li­tat de saber l’auto­ria con­creta del dany.

Segons sem­bla, la poli­cia gau­deix del bene­fici del mono­poli de la violència i també el del silenci, com ja va pas­sar en el cas d’Ester Quin­tana, que no va poder por­tar a judici l’esco­pe­ter que li va dis­pa­rar. Queda per veure si en el cas de Roger Español als agents se’ls aplica el bene­fici de l’amnis­tia, ja que aquesta és la petició que ha fet la fis­ca­lia en relació amb els poli­cies pro­ces­sats.

En l’his­to­rial de l’Àfrica, la reso­lució de l’Audiència de Bar­ce­lona deixa clar que el pro­jec­til de foam va cau­sar la lesió però, a la vegada, asse­gura que, tot i que des del cos dels Mos­sos s’ha fet una com­pleta inves­ti­gació per deter­mi­nar res­pon­sa­bi­li­tats, no s’ha pogut esta­blir quin dels dos esco­pe­ters que aquell dia eren a la mani­fes­tació va cau­sar la lesió.

Danya la imatge de la poli­cia que els agents cau­sants d’un mal i un dolor tan pro­fund com és la muti­lació d’un ull que­din difu­mi­nats rere la cor­tina d’una “extensa inves­ti­gació”, així com la con­si­de­ració del tri­bu­nal que tot ple­gat va ser un “des­gra­ciat acci­dent”, aven­tu­rant que la noia s’hau­ria pogut aju­pir per aga­far una ampo­lla per llançar-la a la poli­cia, faci­li­tant així l’impacte al seu ros­tre.

Hi ha una cosa clara: si no es dis­parés cap tipus de pro­jec­til, amb o sense obser­vança del pro­to­col poli­cial, no es bui­da­rien ulls, ni cap agent hau­ria de llançar foam i després ama­gar la mà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.