Opinió

Cases amb vidrieres al sol

Dins el món urbanístic molts ja treballen amb aquesta idea de sostenibilitat

A prop d’on visc estan fent una casa nova amb dues grans vidrieres que miren a l’oest. És una casa immensa dalt d’un turó que tindrà unes vistes espectaculars, però a l’estiu, quan el sol brilli i escalfi de valent, es pot donar per fet que darrere aquells vidres es viurà un forn. M’imagino que l’arquitecte d’aquesta casa això ja ho ha previst i segur que, a banda de cortines, persianes i segurament algun tendal al davant, compta instal·lar-hi aire condicionat. La despesa energètica a l’estiu, per tant, serà elevada. Una casa nova, del primer quart del segle XXI, que, com encara moltes, no ha estat pensada per ser energèticament sostenible.

Què en pensarien d’aquest cas els assistents dimecres a la jornada sobre urbanisme i energies alternatives organitzada de manera conjunta i excepcional per tres col·legis professionals? Enginyers, arquitectes i aparelladors van reunir-se a Girona per posar de manifest que aquest tema els preocupa. I, de fet, el nombrós públic que va assistir a l’Auditori Josep Irla així ho va demostrar, disposat a sentir parlar de permisos, normativa, patrimoni, cobertes o comunitats energètiques, entre altres qüestions. En una demarcació on les polèmiques per les instal·lacions de parcs eòlics o fotovoltaics fa temps que estan sobre la taula, va ser interessant conèixer com han evolucionat aquestes propostes. I, així, es van conèixer casos com el de Cornellà del Terri, on la creació de comunitats energètiques va ser un “èxit absolut”, amb la demanda triplicant l’oferta, i on, per contra, la proposta d’instal·lació de grans parcs fotovoltaics havia generat una forta oposició veïnal. O la idea de valorar la cessió de teulades per instal·lar-hi plaques a canvi d’incentius per part de l’administració o, precisament, insistir que a banda de la implantació d’aquestes energies renovables, sigui on sigui, és important que quan es pensa un nou edifici es faci amb la intenció que sigui el més energèticament sostenible possible. Hi ha molts professionals dins el món urbanístic que ja treballen amb aquesta idea de sostenibilitat, però encara ara no és majoritària i prevalen altres prioritats, com veure bonics paisatges darrere vidrieres gegants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.