Opinió

TantXTant

Les eleccions dels EUA i del món

Estem a les por­tes de les elec­ci­ons més incer­tes i més impor­tants, no només per als EUA, sinó per a tot el món. Dos can­di­dats enfron­tats amb unes enques­tes que pro­nos­ti­quen un empat, davant uns rep­tes monu­men­tals, tant interns dels EUA, com del món. Tot ple­gat fa que el dimarts 5 de novem­bre es deci­deixi molt més que la gestió d’un país, els EUA, sinó també com influirà el resul­tat de les elec­ci­ons en el món, en funció de qui gua­nyi. Si ho ana­lit­zem inter­na­ment, els EUA són una soci­e­tat divi­dida en parts pràcti­ca­ment iguals, en part per la pola­rit­zació a què està sot­mesa des de fa anys pels líders polítics, espe­ci­al­ment per Trump, que ja ha mani­fes­tat que, si no gua­nya, serà perquè li han robat els comi­cis.

No és bo per al món que el país més poderós en ter­mes econòmics i de capa­ci­tat mili­tar tin­gui les dis­fun­ci­ons inter­nes actu­als, que d’alguna forma mos­tren una debi­li­tat, si no un inici de decadència. I pel que fa a l’anàlisi exte­rior, veiem que les posi­ci­ons de Trump i de Har­ris són molt dife­rents en àmbits impor­tants. Així, Har­ris té una visió del món basada en el mul­ti­la­te­ra­lisme i la nego­ci­ació, contrària a Trump, que opta per una política pro­tec­ci­o­nista en matèria econòmica, amb clara con­fron­tació amb la Xina i també amb Europa, amb l’apli­cació d’aran­zels als pro­duc­tes forans. Pel que fa a la defensa i política exte­rior, Har­ris aposta per una posició con­sen­su­ada amb els ali­ats i, per con­tra, Trump fa tre­mo­lar quan parla del que pensa fer amb l’OTAN, amb la relació amb la UE o amb les guer­res d’Ucraïna i Gaza. Els models sobre immi­gració també són dife­rents, i Trump posa un èmfasi que difícil­ment podrà com­plir si surt ele­git. Altres camps com la tec­no­lo­gia o la desin­for­mació també ofe­rei­xen dife­rents punts de vista entre els can­di­dats.

Veu­rem quin serà el resul­tat d’aques­tes elec­ci­ons que són tan impor­tants per als EUA com per al món i, en aquest esce­nari, la UE fa bé de pre­pa­rar-se per ges­ti­o­nar la seva política en funció de qui gua­nyi, tenint clar que tot ple­gat seria més fàcil i tran­quil si fos Har­ris la nova pre­si­denta. Veu­rem què ens ofe­reix el futur imme­diat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.